Како да ги минимизирате сите прозорци во Windows 7

Ако сакате да создадете сопствена игра на компјутерот, тогаш треба да научите како да работите со специјални програми за создавање игри. Таквите програми ви дозволуваат да креирате ликови, да цртате анимации и да поставите акции за нив. Се разбира, ова не е целата листа на можности. Ќе го разгледаме процесот на создавање игра во една од овие програми - Game Maker.

Игра создателот е една од најлесните и најпопуларните програми за создавање на 2D игри. Овде можете да креирате игри користејќи drag'n'drop интерфејс или со помош на вградениот GML јазик (ние ќе работиме со него). Игра создателот е најдобра опција за оние кои штотуку почнуваат да развиваат игри.

Превземи игра создателот за слободни

Како да го инсталирате Game Maker

1. Следете ја врската погоре и одете таму на официјалната веб-страница на програмата. Ќе ве одведат на страната за преземање каде што можете да ја пронајдете бесплатната верзија на програмата - Free Download.

2. Сега треба да се регистрирате. Внесете ги сите потребни податоци и одете во поштенското сандаче каде што ќе дојде писмото за потврда. Следете ја врската и влезете во вашата сметка.

3. Сега можете да ја преземете играта.

4. Но, тоа не е сè. Програмата што ја презедовме, само за да ја користиме бара лиценца. Можеме бесплатно да го добиеме 2 месеци. За да го направите ова, на истата страница каде што сте ја презеле играта, во делот "Додади лиценци", пронајдете го јазичето Amazon и кликнете на копчето "Кликни тука" спротивно.

5. Во прозорецот што се отвора, треба да се најавите на вашата сметка на Amazon или да го создадете, а потоа да се најавите.

6. Сега имаме клуч кој можете да го најдете на дното на истата страница. Копирај го.

7. Ние ја поминуваме најчестата процедура за инсталација.

8. Во исто време, инсталерот ќе ни понуди да го инсталираме GameMaker: Player. Инсталирајте го. Играчот е обврзан да тестира игри.

Ова ја комплетира инсталацијата и продолжуваме да работиме со програмата.

Како да го користите Game Maker

Стартувај ја програмата. Во третата колона го внесуваме клучот за лиценца што го копиравме, а во втората ние внесуваме корисничко име и лозинка. Сега рестартирајте ја програмата. Таа работи!

Одете во табулаторот New и креирајте нов проект.

Сега креирајте спрат. Десен-клик на предметот Sprites, а потоа креирајте Sprite.

Дај му име. Нека биде играч и кликнете Edit Sprite. Ќе се отвори прозорец во кој ќе можеме да измениме или да создадеме спрат. Креирај нов линк, големината нема да се промени.

Сега кликнете двапати на новиот спрайт. Во отворен уредник можеме да нацртаме самовила. Во моментов ние цртаме играч, а поконкретно - тенк. Зачувај го нашиот цртеж.

За да направите анимација на нашиот резервоар, копирајте ја и залепете ја сликата со Ctrl + C и Ctrl + V комбинации, соодветно, и нацртајте поинаква гасеница за тоа. Можете да направите што повеќе копии сакате. Колку повеќе слики, толку поинтересна е анимацијата.

Сега можете да поставите штикли пред прегледот. Ќе ја видите креираната анимација и можете да ја промените брзината на рамката. Зачувајте ја сликата и центрирајте ја со помош на копчето Центар. Нашиот карактер е подготвен.

На ист начин, треба да создадеме уште три спрата: непријателот, ѕидот и проектил. Ајде да ги наречеме непријател, ѕид и куршум соодветно.

Сега треба да креирате објекти. На јазичето Објекти, кликнете со десното копче и одберете Креирај објект. Сега создадете објект за секој спрайт: ob_player, ob_enemy, ob_wall, ob_bullet.

Внимание!
Кога креирате ѕиден објект, проверете го полето до Solid. Ова ќе го направи ѕидот цврст и резервоарите нема да можат да минуваат низ него.

Оди до тешко. Отворете го објектот ob_player и одете на табот Control. Креирајте нов настан со копчето Add Event и изберете Креирај. Сега кликнете со десното копче на Изврши кодот.

Во прозорецот што ќе се отвори, треба да се регистрирате кои акции ќе ги изврши нашиот тенк. Да ги напишеме овие редови:

hp = 10;
dmg_time = 0;

Креирајте чекор на истиот начин и напишете го кодот за него:

image_angle = point_direction (x, y, mouse_x, mouse_y);
ако keyboard_check (ord ('W')) {y- = 3};
ако keyboard_check (ord ('S')) {y + = 3};
ако keyboard_check (ord ('А')) {x- = 3};
ако keyboard_check (ord ('D')) {x + = 3};

ако keyboard_check_released (ord ('W')) {брзина = 0;}
ако keyboard_check_released (ord ('S')) {брзина = 0;}
ако keyboard_check_released (ord ('А')) {брзина = 0;}
ако keyboard_check_released (ord ('D')) {speed = 0;}

ако mouse_check_button_pressed (mb_left)
{
со instance_create (x, y, ob_bullet) {брзина = 30; direction = point_direction (ob_player.x, ob_player.y, mouse_x, mouse_y);}
}

Додај случај на судир - судир со ѕид. Код:

x = xprevious;
y = yprevious;

И, исто така, додадете судир со непријателот:

ако dmg_time <= 0
{
hp- = 1
dmg_time = 5;
}
dmg_time - = 1;

Нацртај настан:

draw_self ();
draw_text (50,10, стринг (КС));

Сега додај чекор - чекор:
ако hp <= 0
{
show_message ("Игра преку")
room_restart ();
};
ако instance_number (ob_enemy) = 0
{
show_message ("Победа!")
room_restart ();
}

Сега кога ќе завршиме со плеерот, одете во објектот ob_enemy. Додај Креирај настан:

r = 50;
насока = изберете (0,90,180,270);
брзина = 2;
hp = 60;

Сега да додадеме чекор кон движењето:

ако distance_to_object (ob_player) <= 0
{
direction = point_direction (x, y, ob_player.x, ob_player.y)
брзина = 2;
}
друго
{
ако r <= 0
{
насока = изберете (0,90,180,270)
брзина = 1;
r = 50;
}
}
image_angle = насока;
r- = 1;

Крајниот чекор:

ако hp <= 0 instance_destroy ();

Направете Уништувај настан, одете на картичката Draw и во другиот објект, кликнете на иконата со експлозијата. Сега, кога ќе убиеш непријател, ќе има експлозивна анимација.

Судир - судир со ѕид:

насока = - насока;

Судир - судир со проектил:

hp- = irandom_range (10.25)

Бидејќи ѕидот не врши никакви дејства, продолжуваме кон објектот ob_bullet. Додадете судир на судир со непријателот:

instance_destroy ();

И судир со ѕид:

instance_destroy ();

Конечно, креирајте Ниво 1. Ние со десен клик на Room -> Create Room. Одете до ливчето "објекти" и нацртајте мапа на ниво користејќи го објектот Wall. Потоа додадете еден играч и неколку непријатели. Нивото е подготвено!

Конечно можеме да ја започнеме играта и да ја тестираме. Ако ги следите инструкциите, тогаш не треба да има грешки.

Тоа е сè. Погледнавме како сами да создадете игра на вашиот компјутер, и добивте идеја за програма како Game Maker. Продолжете да се развивате и наскоро ќе можете да создадете многу поинтересни и квалитетни игри.

Среќно!

Превземи игра создателот од официјалниот сајт

Видете исто така: Друг софтвер за создавање игри

Погледнете го видеото: How to stay calm when you know you'll be stressed. Daniel Levitin (Мај 2024).