Проблеми со пресметување на формулите во Microsoft Excel

Секој програмер треба да има корисна апликација во која ќе го напише и уредува изворниот код. Visual Studio Code е еден од најдобрите решенија достапни за Windows и Linux кернелот оперативни системи. Инсталирањето на споменатиот уредувач може да се врши со различни методи, од кои секоја ќе биде оптимална за одредена класа на корисници. Да застанеме денес за оваа постапка и ние ќе се справиме со сите активности колку што е можно.

За жал, интегрирано развојно опкружување наречено Visual Studio е достапно само за компјутери со Windows. Треба да се обрне внимание на фактот дека во оваа статија ние покажеме како да го вчитаме изворниот уредник Visual Studio Code - едно од решенијата во VS-линијата.

Инсталирање на Visual Studio Code на Linux

Се разбира, постојат неколку дистрибуции напишани на Linux кернелот. Сепак, оперативните системи сега се особено популарни, базирани на Debian или Ubuntu. На такви платформи сакаме да обрнеме внимание, земајќи ја предвид јасноста, Ubuntu 18.04. Сопствениците на други дистрибуции, исто така ви кажуваме како најдобро да се инсталираат, но ајде да започнеме со ред.

Метод 1: Користете складишта преку конзолата

Мајкрософт активно ги следи официјалните складишта. Најновите верзии на програмите се брзо поставени таму и корисниците можат веднаш да ги преземат и да ги инсталираат на нивниот компјутер без никакви проблеми. Што се однесува до кодот за Visual Studio, тука треба да ги разгледате опциите користејќи две различни складишта. Интеракцијата со првата е како што следува:

  1. Стартувај "Терминал" преку Ctrl + Alt + T или користете ја соодветната икона во менито.
  2. Регистрирај се тимsudo Snap инсталирај - класичен vscodeда преземете и инсталирате VS од официјалното складиште.
  3. Потврдете ја вашата сметка со внесување на вашата лозинка за root пристап.
  4. Преземањето датотеки од каналот може да потрае некое време. За време на овој процес, не ја исклучувајте конзолата.
  5. По завршувањето на инсталацијата, ќе добиете известување и веднаш можете да ја стартувате програмата со внесувањеvscode.
  6. Сега можете да комуницирате со графичкиот интерфејс на уредникот на интерес. Во менито се креира икона, преку која се стартува и VS.

Сепак, не секој корисник може да го користи методот за инсталација преку обезбеденото складиште, па ве советуваме да се запознаете со алтернативна опција која не е потешка од онаа што се разгледува.

  1. Отвори "Терминал" и најнапред да ги ажурирате системските библиотеки со внесувањеадо апод ажурирање.
  2. Следно, треба да инсталирате зависности користејќиsudo apt инсталира софтверски својства-заеднички apt-transport-https wget.
  3. Потврдете додавање на нови датотеки со избирање на точната опција.
  4. Инсталирајте го Microsoft GPG клучот, кој ја игра улогата на шифрирање на електронските потписи прекуwget -q //packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc -O- | sudo apt-key add -.
  5. Потоа завршете го додатокот со вметнување на линијатаsudo add-apt-repository "deb [arch = amd64] //packages.microsoft.com/repos/vscode стабилна главна".
  6. Останува само да ја инсталира самата програма, пишувајќиsudo apt инсталирај го кодот.
  7. Вклучувањето на Visual Studio Code додаден на системот на овој начин се врши преку командатакод.

Метод 2: Преземете го официјалниот DEB-пакет

Не сите корисници понекогаш се чувствуваат удобно да работат преку конзолата или може да има некои тешкотии со командите. Покрај тоа, понекогаш не постои интернет конекција на компјутерот. Во овие случаи, официјалниот DEB-пакет доаѓа до спасување, кое можете да го превземете на медиумот и да го инсталирате VS Code на вашиот компјутер.

Преземете DEB-пакет Visual Studio Code

  1. Следете го линкот погоре и преземете го DEB-пакетот на програмата што ви треба.
  2. Отворете ја папката каде е направено преземањето и стартувајте го.
  3. Започнете со инсталација преку "Менаџер на апликации".
  4. Потврдете ја вашата сметка со внесување на лозинка.
  5. На крајот на инсталацијата, можете да ја најдете иконата за стартување на програмата преку менито користејќи го пребарувањето.

Ако треба да додадете надградби на софтверот за кој станува збор, отворете ја конзолата и внесете ги следните команди:

sudo apt-get install apt-transport-https
sudo apt-get update
sudo apt-get инсталирај го кодот

Како и за корисниците што користат дистрибуции базирани на RHEL, Fedora или CentOS, треба да ги користите линиите подолу за да ја инсталирате програмата.

sudo rpm - импорт / /packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc

sudo sh -c 'echo-e "[code] nname = Код за Visual Studio nbaseurl = // packages.microsoft.com/yumrepos/vscode enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=//packages.microsoft.com /keys/microsoft.asc "> /etc/yum.repos.d/vscode.repo"

Пакетите се ажурираат со наведувањеdnf проверете-ажурирањеи потоаsudo dnf инсталира код.

Постојат сопственици и оперативни системи на openSUSE и SLE. Тука кодот се менува малку:

sudo rpm - импорт / /packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc

sudo sh -c 'echo-e "[code] nname = Код за Visual Studio nbaseurl = // packages.microsoft.com/yumrepos/vscode enabled=1 type=rpm-md gpgcheck=1 gpgkey=/ /packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc "> /etc/zypp/repos.d/vscode.repo"

Ажурирањето се врши преку секвенцијално активирање.sudo zypper освежииsudo zypper инсталира код

Сега сте запознаени со методите за инсталирање на Visual Studio Code на различни дистрибуции на Linux кернелот. Ако наидете на било какви проблеми или дефекти, задолжително прво прочитајте го текстот на грешката, прегледајте ја официјалната документација на оперативниот систем и оставете прашања во коментарите.

Погледнете го видеото: Sales Budget: Definition & Examples (Мај 2024).