Која верзија на Windows 10 да се избере за игри

Купувањето на нов компјутер или повторно инсталирање на оперативниот систем го става корисникот пред изборот - која верзија на Windows 10 да се избере за игри, која собрание е посоодветна за работа со графички уредници и деловни апликации. Кога развива нов оперативен систем, Microsoft обезбеди различни изданија за одредени категории на потрошувачи, стационарни компјутери и лаптопи, мобилни уреди.

Верзии на Windows 10 и нивните разлики

Во линијата на десеттата модификација на Windows, постојат четири клучни верзии кои се инсталирани на лаптопи и персонални компјутери. Секој од нив, покрај заедничките компоненти, има посебни карактеристики во конфигурацијата.

Сите програми за Windows 7 и 8 работат добро на Windows 10

Без оглед на верзијата, новиот оперативен систем има основни елементи:

  • интегриран заштитен ѕид и заштитник на системот;
  • центар за ажурирање;
  • можноста за персонализација и прилагодување на работните компоненти;
  • режим за заштеда на енергија;
  • виртуелен десктоп
  • глас асистент;
  • ажуриран интернет прелистувач.

Различни верзии на Windows 10 имаат диференцирани можности:

  • Windows 10 Home (Home), наменета за приватна употреба, не е оптоварена со непотребни мулти-тесни апликации, содржи само основни услуги и комунални услуги. Ова не го прави системот помалку ефективен, напротив, отсуството на програми кои не се неопходни за обичниот корисник ќе ја зголемат брзината на компјутерот. Главниот недостаток на Home Edition е недостатокот на алтернативен избор на методот за ажурирање. Ажурирањето се врши само во автоматски режим.
  • Windows 10 Pro (Professional) - погоден за приватни корисници и за мали бизниси. На основната функционалност се додава способноста да се работи виртуелни сервери и десктоп компјутери, создавајќи работна мрежа од неколку компјутери. Корисникот самостојно може да го одреди методот на ажурирање, го одбива пристапот до дискот на кој се наоѓаат системските датотеки.
  • Windows 10 Enterprize (Корпорациски) - наменета за големи деловни претпријатија. Во оваа верзија се инсталираат апликации за подобрена заштита на системот и информациите, за да се оптимизираат преземањата и надградбите. Во корпоративното собрание постои можност за директен далечински пристап до други компјутери.
  • Windows 10 Education (Educational) - наменета за студенти и универзитетски професори. Главните компоненти се споредливи со професионалната верзија на оперативниот систем и се разликуваат поради недостаток на гласовен асистент, систем за шифрирање на дискови и контролен центар.

Која верзија десетици да изберат за игри

Со Windows 10 Home, можете да отворите игри од Xbox One

Современите игри ги диктираат нивните барања за оперативниот систем на компјутерот. На корисникот не им требаат апликации што го товарат хард дискот и ги намалуваат перформансите. За целосна игри, потребна е технологија на DirectX, стандардното е инсталирано во сите верзии на Windows 10.

Висококвалитетна игра достапна во најчестата верзија на десетици - Windows 10 Home. Не постои дополнителна функционалност, процесите на трети лица не преоптоваруваат системот и компјутерот веднаш реагира на сите активности на играчот.

Компјутерски експерти се на мислење дека за добри игри, можете да инсталирате верзија на Windows 10 Enterprises LTSB, која се одликува со основаноста на корпоративното градење, но исто така е ослободена од незгодни апликации - вграден пребарувач, продавница, гласовен асистент.

Отсуството на овие комунални услуги влијае на брзината на компјутерот - хард дискот и меморија не се преполни, системот функционира поефикасно.

Изборот на верзијата на Windows 10 зависи само од тоа кои цели ги извршува корисникот. Комплетните компоненти за игри треба да бидат минимални, наменети само за да обезбедат квалитетно и ефикасно игри.

Погледнете го видеото: Why we make bad decisions. Dan Gilbert (Април 2024).