Креирање на линк за да преземете датотека од Yandex Disk

Датотеките со PAGES екстензии се познати за корисниците на производите на Apple - ова е главниот формат на текстуален уредувач од компанијата Cupertino, која е аналог на Microsoft Word. Денес ние ќе ви кажеме како да ги отворите таквите датотеки во Windows.

Отворање на PAGES датотеки

Документите со оваа екстензија припаѓаат на iWork Pages, компонентата на канцеларискиот пакет на Apple. Ова е неслободен формат, ограничен на Mac OS X и iOS, така што нема да работи директно да се отвори во Windows: едноставно нема соодветни програми. Сепак, одреден начин да се отвори страници во оперативни системи, освен замислата на Apple, се уште е можно. Поентата е дека датотеката PAGES, во суштина, е архива во која се зачувуваат податоците за форматирање на документот. Следствено, продолжувањето на датотеката може да се смени во ZIP, и само тогаш се обиде да го отвори во архиварот. Постапката е како што следува:

  1. Активирајте го приказот на екстензии на датотеки.
    • Windows 7: отворен "Мојот компјутер" и кликнете на "Сортирај". Во менито што се појавува, одберете "Папки и опции за пребарување".

      Во отворен прозорец, одете на јазичето "Прикажи". Скролувајте низ листата и одштиклирајте "Скриј екстензии за регистрирани типови на датотеки" и кликнете "Примени";
    • Windows 8 и 10: во која било папка се отвора "Explorer"кликнете на копчето "Прикажи" и проверете го полето "Проширување на име на датотека".
  2. По овие чекори, страниците за страници ќе бидат достапни за уредување. Десен-клик на документот и изберете во контекстното мени Преименувај.
  3. Поместете го курсорот до самиот крај на името на датотеката со помош на глувчето или копчињата со стрелки и одберете ја наставката. Кликнете на тастатурата Backspace или Избришида го отстраните.
  4. Внесете нова екстензија ZIP и кликнете Внесете. Во прозорецот за предупредување, притиснете "Да".

Датотеката ќе биде препознаена како архива со податоци. Според тоа, ќе биде можно да се отвори со соодветен архив - на пример, WinRAR или 7-ZIP.

Преземи WinRAR

Преземете 7-поштенски бесплатно

  1. Отворете ја програмата и користете го вградениот менаџер на датотеки за да стигнете до папката со документот PAGES, со што продолжувањето е променето во .zip.
  2. Кликнете двапати на документ за да го отворите. Содржината на архивата ќе биде достапна за гледање, отпечатење или уредување.
  3. Ако не сте задоволни со VinRAR, можете да користите било кој друг соодветен архивар.

    Видете исто така: Отворете ги датотеките во ZIP формат

Како што можете да видите, за да отворите датотека со PAGES екстензија, воопшто не е потребно да поседувате компјутер или мобилен gadget од Apple.
Точно, треба да се сфати дека овој пристап има одредени ограничувања.

Погледнете го видеото: Equipe de 2,55M VS Equipe de 60CM no Dream League Soccer 2019 (Април 2024).