Како да ги ресетирате поставките на Microsoft Edge

Microsoft Edge - вградениот прелистувач Windows 10, воопшто не е лош, а за некои корисници елиминира потребата да инсталирате прелистувач од трети лица (видете Microsoft Edge Browser во Windows 10). Меѓутоа, во некои случаи, ако имате проблеми или чудно однесување, можеби ќе треба да го ресетирате прелистувачот.

Во оваа кратка инструкција чекор по чекор како да ги ресетирате поставките на прелистувачот Microsoft Edge, со оглед на тоа, за разлика од другите прелистувачи, не може да се отстрани и повторно да се инсталира (во секој случај, со стандардни методи). Вие исто така може да бидат заинтересирани во написот Најдобар прелистувач за Windows.

Ресетирајте го Microsoft Edge во прилагодувањата на пребарувачот

Првиот, стандарден метод вклучува употреба на следните чекори во подесувањата на самиот прелистувач.

Ова не може да се нарече целосна ресетирање на прелистувачот, но во многу случаи дозволува да се решат проблемите (под услов тие да бидат предизвикани од Edge, а не од мрежни параметри).

  1. Кликнете на копчето за поставки и изберете "Опции".
  2. Притиснете го копчето "Избери што сакате да го избришете" во делот "Јасни податоци за прелистувачот".
  3. Наведете што треба да се исчисти. Ако ви треба ресетирање на Microsoft Edge - проверете ги сите полиња.
  4. Кликнете на копчето "Исчисти".

По чистење, проверете дали проблемот е решен.

Како да ги ресетирате поставките на Microsoft Edge користејќи PowerShell

Овој метод е посложена, но ви овозможува да ги избришете сите Microsoft Edge податоци и, всушност, да ја инсталирате. Чекорите ќе бидат како што следува:

  1. Исчистете ја содржината на папката
    C:  Users  your_user_name  AppData  Local  Пакети  Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe
  2. Стартувај PowerShell како администратор (можете да го направите ова преку менито со десен клик на копчето "Start").
  3. Во PowerShell, извршете ја командата:
    Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$ ($ _. InstallLocation)  AppXManifest.xml" -Verbose}

Ако одредената команда е успешно извршена, тогаш следниот пат кога ќе го стартувате Microsoft Edge, сите негови параметри ќе се ресетираат.

Дополнителни информации

Не секогаш овие или други проблеми со прелистувачот се предизвикани од проблеми со него. Честите дополнителни причини се присуството на злонамерен и несакан софтвер на компјутерот (кој вашиот антивирус можеби не го гледа), проблеми со мрежните поставувања (кои можат да бидат предизвикани од наведениот софтвер), привремени проблеми на страната на давателот.

Во овој контекст, материјалите може да бидат корисни:

  • Како да ги ресетирате мрежните поставки на Windows 10
  • Алатки за отстранување на малициозен софтвер од вашиот компјутер

Ако ништо не помага, опишете ги коментарите точно кој проблем и под кои околности имате во Microsoft Edge, ќе се обидам да помогнам.

Погледнете го видеото: How to Reset Windows 10 Store Apps to Default Settings. Microsoft Windows 10 Tutorial (Мај 2024).