Како да добиете листа на инсталирани Windows програми

Во оваа едноставна инструкција постојат два начина да се добие листа на текстови за сите програми инсталирани во Windows 10, 8 или Windows 7 со помош на вградените алатки на системот или со користење на слободен софтвер од трети лица.

Што може да биде потребно? На пример, листа на инсталирани програми може да биде корисна при инсталирањето на Windows или кога ќе купите нов компјутер или лаптоп и ќе го поставите за себе. Други сценарија се можни - на пример, да се идентификува несаканиот софтвер во листата.

Добијте листа на инсталирани програми користејќи Windows PowerShell

Првиот метод ќе ја користи стандардната компонента на системот - Windows PowerShell. За да го стартувате, можете да притиснете на копчињата Win + R на тастатурата и внесете powershell или да користите прозорци за пребарување 10 или 8 за да ја стартувате.

За да ја прикажете целата листа на инсталирани програми на компјутер, едноставно внесете ја командата:

Get-ItemProperty HKLM:  Софтвер  Wow6432Node  Microsoft  Windows  CurrentVersion  Избриши  * | Избор-објект DisplayName, DisplayVersion, Publisher, InstallDate | Формат-табела -AutoSize

Резултатот ќе биде прикажан директно во прозорецот PowerShell како табела.

За автоматско изнесување на листата на програми во текстуална датотека, командата може да се користи на следниов начин:

Get-ItemProperty HKLM:  Софтвер  Wow6432Node  Microsoft  Windows  CurrentVersion  Избриши  * | Избор-објект DisplayName, DisplayVersion, Publisher, InstallDate | Формат-Табела -AutoSize> D:  programs-list.txt

По извршувањето на оваа команда, списокот на програми ќе биде зачуван во датотеката programs-list.txt на уредот D. Забелешка: ако го наведете коренот на уредот C за да ја зачувате датотеката, може да добиете грешка "Привремено одбиена", ако треба да ја зачувате листата на системскиот уред, да креирате има некаква своја сопствена папка (и зачувај ја), или стартувај PowerShell како администратор.

Друг додаток - горенаведениот метод ја зачувува листата на програми за работната површина на Windows, но не и апликациите од продавницата на Windows 10. За да ја добиете листата, користете ја следнава команда:

Get-AppxPackage | Изберете Name, PackageFullName | Формат-Табела -AutoSize> D:  store-apps-list.txt

Повеќе информации за листата на такви апликации и операции на нив во материјалот: Како да се отстранат вградените Windows 10 апликации.

Добивање листа на инсталирани програми користејќи софтвер од трети страни

Многу бесплатни програми, деинсталатери и други комунални услуги исто така ви дозволуваат да ја известите листата на инсталирани програми на вашиот компјутер како текстуална датотека (txt или csv). Една од најпопуларните алатки е CCleaner.

За да ја добиете листата на Windows програми во CCleaner, следете ги овие чекори:

  1. Одете во "Tools" - "Отстрани програми".
  2. Кликнете "Зачувај извештај" и наведете каде да ја зачувате текстуалната датотека со листата на програми.

Во исто време, CCleaner ги зачувува и програмите за десктоп и Windows Store апликации (но само оние кои се достапни за бришење и не се интегрирани во оперативниот систем, за разлика од методот за добивање на оваа листа во Windows PowerShell).

Овде, можеби, сè на оваа тема, се надевам, за некои читатели, информациите ќе бидат корисни и ќе ја најдат својата апликација.

Погледнете го видеото: Writing 2D Games in C using SDL by Thomas Lively (Мај 2024).