Pinout конектори за матични плочи


На матичната плоча има огромна разновидност на конектори и контакти. Денес сакаме да ви кажам за нивниот излез.

Главните пристаништа на матичната плоча и нивниот излез

Контактите присутни на матичната плоча можат да се поделат на неколку групи: приклучоци за напојување, конекции за надворешни картички, периферни уреди и ладилници, како и контакти на предниот панел. Размислете за нив во ред.

Моќ

Електричната енергија се испорачува на матичната плоча преку напојување, кое е поврзано преку специјален конектор. Во современите видови на матични плочи има два вида: 20 пинови и 24 пинови. Тие изгледаат вака.

Во некои случаи, уште четири се додадени на секој од главните контакти, за компатибилност на единиците со различни матични плочи.

Првата опција е постара, таа сега може да се најде на матични плочи произведени во средината на 2000-тите. Вториот денес е релевантен и се применува речиси насекаде. Изгледот на овој приклучок изгледа.

Патем, контактот затворање PS-ON и Com Можете да ги проверите перформансите на напојувањето.

Видете исто така:
Поврзување на напојувањето со матичната плоча
Како да го вклучите напојувањето без матична плоча

Периферни уреди и надворешни уреди

Конекторите за периферни уреди и надворешни уреди вклучуваат контакти за хард диск, портови за надворешни картички (видео, аудио и мрежа), LPT и COM тип влезови, како и USB и PS / 2.

Хард диск
Главниот приклучок за хард диск кој се користи во моментов е SATA (Serial ATA), но повеќето од матичните плочи исто така имаат IDE порта. Главната разлика помеѓу овие контакти е брзината: првата е значително побрза, но втората придобивка поради компатибилноста. Конекторите лесно се разликуваат по изглед - изгледаат вака.

Поставувањето на секој од овие пристаништа е сама по себе. Ова е како изгледа идентификацијата на IDE.

И ова е SATA.

Во прилог на овие опции, во некои случаи SCSI влез може да се користи за поврзување на периферни уреди, но ова е реткост на домашните компјутери. Покрај тоа, повеќето модерни оптички и магнетни дискови исто така ги користат овие типови на конектори. Ќе разговараме за тоа како да ги поврземе правилно друг пат.

Надворешни картички
Денес, главниот конектор за поврзување на надворешни картички е PCI-E. Звучните картички, графичките карти, мрежните картички и дијагностичките POST-картички се соодветни за ова пристаниште. Pinout на овој конектор изгледа вака.

Периферни слотови
Најстарите пристаништа за надворешни уреди се LPT и COM (инаку, сериски и паралелни порти). Двата вида се сметаат за застарени, но сеуште се користат, на пример, за поврзување на стара опрема, која не може да се замени со современа аналогна. Изгледот на приклучоците за приклучоци изгледа.

Тастатури и глувчиња се поврзуваат со PS / 2 порти. Овој стандард исто така се смета за застарен и масовно се заменува со посовремен USB, но PS / 2 обезбедува повеќе опции за поврзување на контролни уреди без учество на оперативниот систем, бидејќи сеуште е во употреба. Излезот на ова пристаниште изгледа вака.

Забележете дека влезовите на тастатурата и глувчето се строго обележани!

Друг тип на конектор е FireWire, исто така познат како IEEE 1394. Овој тип на контакт е еден вид на претходник на Universal Series Bus и се користи за поврзување на одредени специфични мултимедијални уреди како видео камери или DVD плеери. На современи матични плочи, тоа е ретка, но за секој случај, ние ќе ви го покажеме својот излез.

Внимание! И покрај надворешната сличност, USB и FireWire порти се некомпатибилни!

USB денес е најзгодниот и популарен конектор за поврзување на периферните уреди, кои се движат од флеш-уреди и завршуваат со надворешни дигитални-аналогни конвертори. Како по правило, на матичната плоча има од 2 до 4 пристаништа од овој тип со можност за зголемување на бројот со поврзување на предната плоча (види подолу). Доминантниот тип на YUSB сега е тип A 2.0, но постепено производителите се префрлаат на стандард 3.0, чија контакт шема се разликува од претходната верзија.

Преден панел
Исто така, има контакти за поврзување на предниот панел: излез на предната страна на системската единица на некои порти (на пример, линеарен излез или 3.5 мини-приклучок). Постапката за поврзување и утврдување на контакти веќе е разгледана на нашата веб страница.

Лекција: Се поврзуваме со предната плоча на матичната плоча

Заклучок

Ние го разгледавме излезот од најважните контакти на матичната плоча. Сумирајќи, забележуваме дека информациите презентирани во статијата се доволни за обичен корисник.

Погледнете го видеото: MKS Gen L - Extruder Fan and Fan EFF (Април 2024).