Бесплатни програми на Microsoft за кои не знаете

Ако мислите дека оперативниот систем на Windows, Office suite, Microsoft Security Essentials антивирус и некои други софтверски производи се сите што корпорацијата може да ви ги понуди, тогаш ќе бидете погрешни. Многу интересни и корисни програми може да се најдат во секцијата Sysinternals на веб-страницата на Microsoft Technet, наменета за ИТ-професионалци.

Во Sysinternals, можете да преземете слободен софтвер за Windows, од кои повеќето се прилично моќни и корисни комунални услуги. Изненадувачки, не премногу корисници се свесни за овие комунални услуги, што се должи на фактот што TechNet првенствено го користат администраторите на системот, и покрај тоа, не сите информации се презентирани на руски јазик.

Што ќе најдете во овој преглед? - Слободен софтвер од Microsoft, кој ќе ви помогне да изгледате подлабоко во Windows, да користите неколку десктоп-компјутери во оперативниот систем или да играте трик на колегите.

Значи, ајде да одиме: тајните комунални услуги за Microsoft Windows.

Autoruns

Без оглед на тоа колку брзо е вашиот компјутер, Windows сервисите и програмите за стартување ќе помогнат да го забавите вашиот компјутер и брзината на преземање. Мислам msconfig е она што ви треба? Верувај ми, Autoruns ќе покаже и ќе ви помогне да конфигурирате многу повеќе работи што работат кога ќе го вклучите компјутерот.

Табулаторот "Сè што" стандардно ги прикажува сите програми и услуги при стартувањето. Со цел да управуваат со прилагодувањата за стартување на малку поудобен начин, постојат тагови Logon, Internet Explorer, Explorer, закажани задачи, драјвери, услуги, Winsock провајдери, монитори за печатење, AppInit и други.

Стандардно, многу активности се забранети во Autoruns, дури и ако ја стартувате програмата во име на администраторот. Кога ќе се обидете да промените некои параметри, ќе ја видите пораката "Грешка при промена на состојбата на предметот: Пристапот е одбиен".

Со Autoruns, можете да исчистите многу работи од автоматско вчитување. Но, бидете внимателни, оваа програма е за оние кои знаат што прават.

Преземете ја програмата Autoruns //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx

Процес монитор

Во споредба со Process Monitor, стандардниот менаџер на задачи (дури и во Windows 8) не ви покажува ништо. Процесниот монитор, покрај прикажувањето на сите извршени програми, процеси и услуги, го ажурира статусот на сите овие елементи и сите активности што се случуваат во нив во реално време. Со цел да дознаете повеќе за секој процес, едноставно отворете го со двоен клик.

Отворајќи го панелот со својства, можете детално да научите за процесот, библиотеките што ги користи, да пристапите до тврди и надворешни дискови, користењето мрежен пристап и голем број други точки.

Може да ја преземете програмата Процес мониторинг бесплатно тука: //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896645.aspx

Десктоп компјутери

Без оглед на тоа колку монитори имате и кои се големини, просторот ќе биде пропуштен. Повеќе работни површини се решение добро познато на Linux и Mac OS корисниците. Со десктоп компјутерите можете да користите повеќе работни површини во Windows 8, Windows 7 и Windows XP.

Повеќе работни површини во Windows 8

Префрлувањето помеѓу повеќе работни површини може да се направи со користење на само-конфигурирани кратенки или со користење на иконата на Windows лента. Различни програми можат да работат на секоја работна површина, а во Windows 7 и Windows 8, различни програми се исто така прикажани во лентата со задачи.

Значи, ако ви треба повеќе десктоп-компјутери во Windows, Dsktops е една од најпристапните опции за спроведување на оваа функција.

Преземи десктоп компјутери //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/cc1717881.aspx

Сменете

Програмата Free Sdelete е алатка за безбедно бришење на NTFS и FAT партициите на локални и надворешни хард дискови, како и на USB флеш-уреди. Можете да го користите Sdelete за безбедно да ги избришете папките и датотеките, да ослободите простор на тврдиот диск или да го исчистите целиот диск. Програмата го користи стандардниот DOD 5220.22-M за безбедно бришење на податоците.

Преземете ја програмата: //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897443.aspx

Bluescreen

Дали сакате да ги покажете вашите колеги или другари како изгледа синиот екран на смртта на Windows? Преземете и извршете ја програмата BlueScreen. Можете едноставно да го пуштите или со кликнување на него со десното копче на глувчето, инсталирајте ја програмата како скринсевер. Како резултат на тоа, ќе ги видите променливите сини екрани на Windows смртта во нивните различни верзии. Покрај тоа, информациите прикажани на синиот екран ќе бидат генерирани во зависност од конфигурацијата на вашиот компјутер. И ова може да направи добра шега.

Преземете го син екран со смртта Windows Bluescreen //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897558.aspx

Bginfo

Ако преферираш информации на работната површина, не печати, BGInfo е само за вас. Овој софтвер ги заменува информациите за системот за Вашиот компјутер, како што се: информации за опрема, меморија, место на хард дискови итн.

Може да се конфигурира листата на параметри што треба да се прикажат; Исто така, поддржува промовирање на програмата од командната линија со параметри.

Преземете го бесплатно BGInfo тука: //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897557.aspx

Ова не е комплетна листа на алатки кои можат да се најдат на Sysinternals. Значи, ако сте заинтересирани да видите други бесплатни системски програми од Microsoft, одете и изберете.

Погледнете го видеото: Your body language may shape who you are. Amy Cuddy (Мај 2024).