Како да додадете исклучоци во Windows 10 Defender

Антивирусот Windows Defender вграден во Windows 10 е, во целина, одлична и корисна карактеристика, но во некои случаи може да спречи и промовирање на неопходните програми со кои им верувате, но тоа не е така. Едно решение е да го исклучите Windows Defender, но може да биде рационално да додавате исклучоци од него.

Овој прирачник детално опишува како да додадете датотека или папка до антивирусните исклучоци Windows 10 Defender, така што тоа не може деинсталирање спонтано или стартување во иднина.

Забелешка: инструкцијата е дадена за Windows 10 верзија 1703 Ажурирање на креаторите. За претходните верзии, можете да пронајдете слични параметри во Поставки - Ажурирање и безбедност - Windows Defender.

Подесувања за исклучување на Defender на Windows 10

Поставките на Defender на Windows Defender во најновата верзија на системот може да се најдат во Центарот за безбедност на Windows Defender.

За да го отворите, можете да кликнете со десното копче на иконата на одбраната во областа за известување (веднаш до часовникот во долниот десен агол) и изберете "Отвори" или одете во Поставки - Ажурирање и безбедност - Windows Defender и кликнете на копчето "Отворете го Центарот за безбедност на Windows Defender" .

Понатамошни чекори за додавање исклучоци на антивирусот ќе бидат како што следува:

  1. Во Центарот за безбедност, отворете ја страната за конфигурација за заштита од вируси и закани, а потоа кликнете на "Опции за заштита од вируси и други закани".
  2. На дното на следната страница, во делот "Исклучоци", кликнете "Додади или отстрани исклучоци".
  3. Кликни врз "Додади исклучок" и изберете го типот исклучување - Датотека, папка, тип на датотека или Процес.
  4. Наведете ја патеката до објектот и кликнете "Отвори".

По комплетирањето, папката или датотеката ќе бидат додадени на исклучоците на Windows 10 бранител и во иднина нема да бидат скенирани за вируси или други закани.

Мојата препорака е да креирам посебна папка за оние програми кои, според вашето искуство, се безбедни, но се бришат од страна на Windows Defender, додајте ги на исклучоците и во иднина сите такви програми треба да се вчитаат во оваа папка и да трчаат од таму.

Во исто време, не заборавајте за претпазливост и, ако имате било какви сомнежи, препорачувам да ја проверите вашата датотека на Virustotal, можеби, не е толку безбедно како што мислите.

Забелешка: за да отстраните исклучоци од заштитник, вратете се на истата страница за поставки каде што сте ги додале исклучоците, кликнете на стрелката десно од папката или датотеката и кликнете на копчето "Избриши".

Погледнете го видеото: Racism, School Desegregation Laws and the Civil Rights Movement in the United States (Мај 2024).