Колку е вашата сметка Steam?

Прашањето за тоа е подобро: Sony Vegas Pro или Adobe Premier Pro - многу корисници се заинтересирани. Во оваа статија ние ќе се обидеме да ги споредиме овие два уредувачи на видео со основните параметри. Но, не прави избор на видео едитор, базиран само на оваа статија.

Интерфејс

Двете во Adobe Premier и во Sony Vegas Pro корисникот можат да го прилагодат интерфејсот за себе. Се разбира, ова е плус и за видео уредниците. Но, за Adobe Premier Pro - новодојденец, отворањето на програмата за првпат е често изгубено и не може да се најде соодветна алатка, и сите бидејќи Премиер е дизајниран да работи со кратенки (топли клучеви), додека Sony Vegas е прилично едноставен и разбирлив. .

Adobe Premier Pro:

Sony Vegas Pro:

Sony Vegas Pro 2: 1 Adobe Premier Pro

Работа со видео

Несомнено, Adobe Premier Pro има многу повеќе алатки за работа со видео од Sony Vegas. Не е ни чудо што премиерот се смета за професионален видео-уредник, а Sony Vegas е аматерски. Но, многу корисници ќе бидат доволни и можностите на Вегас, ако знаете како да ги користите.

Adobe Premier Pro:

Sony Vegas Pro:

Sony Vegas Pro 2: 2 Adobe Premier Pro

Работа со аудио

И работењето со звук е силна точка на Sony Vegas, тука Adobe губеше. Ниту еден уредник на видеа нема да може да се справи со звукот колку што е Вегас.

Adobe Premier Pro:

Sony Vegas Pro:

Sony Vegas Pro 3: 2 Adobe Premier Pro

Додатоци

Ако немате доволно стандардни алатки за уредување на видео, тогаш можете да поврзете дополнителни plug-ins со Sony Vegas и Adobe Premier Pro. Но, голема предност на Премиер е тоа што лесно може да комуницира со други производи на Adobe: на пример, After Effects или Photoshop. Вегас е многу инфериорен во однос на премиерот + после ефектите.

Sony Vegas Pro 3: 3 Adobe Premier Pro

Системски барања

Се разбира, таква моќна програма како премиер троши многу повеќе ресурси од Sony Vegas. Со брзина Вегас го надмина Adobe Premier.

Sony Vegas Pro 4: 3 Adobe Premier Pro

Ајде да сумираме:

Sony vegas pro

1. Има едноставен прилагодлив интерфејс;
2. Работи одлично со звук;
3. Има голем број на алатки за работа со видео;
4. Способност да се инсталираат plug-ins;
5. Доста лојален на системските ресурси.

Adobe Premier Pro

1. Доста комплексен интерфејс, со можност за прилагодување;
2. Најголемата функционалност;
3. Интеракција со други Adobe производи;
4. Исто така, можноста да инсталирате додатоци.

Како што можете да видите, Sony Vegas победи, но сепак професионален видео едитор се смета за Adobe Premier Pro. Најголемата предност на премиерата е способноста за интеракција со други софтверски производи Adobe. И тоа е она што привлекува корисници. Sony Вегас се смета за поедноставен, но сепак функционален софтвер за уредување, кој е многу лесен за користење за домашно видео.

Погледнете го видеото: Writing 2D Games in C using SDL by Thomas Lively (Април 2024).