USB флеш меморија за подигање на Windows 10 на Mac

Овој водич содржи детали како да направите бутабилен Windows 10 USB флеш драјв на Mac OS X за да го инсталирате системот или во Boot Camp (тоа е во посебен дел на Mac) или на обичен компјутер или лаптоп. Нема многу начини да се напише Windows boot drive во OS X (за разлика од системите на Windows), но оние што се достапни се во принцип доволно за да ја завршат задачата. Насоките исто така може да бидат корисни: Инсталирање на Windows 10 на Mac (2 начини).

За што е корисно? На пример, имате Mac и PC, кои престанаа со подигање и сте морале да го инсталирате оперативниот систем или да го користите создадениот бутабилен USB флеш диск како систем за обновување на системот. Па, всушност, за инсталирање на Windows 10 на Mac. Инструкции за создавање таков диск на компјутер се достапни тука: Windows 10 подигање флеш диск.

Напиши бутабилен USB со помош на асистент на Boot Camp

Во Mac OS X постои вградена алатка за создавање на бутабилен USB флеш драјв со Windows и потоа инсталирајте го системот во посебна партиција на тврдиот диск или SSD на компјутерот, проследено со избор на Windows или OS X при подигнување.

Сепак, бутабилен USB флеш драјв со Windows 10, креиран на овој начин, успешно работи не само за оваа намена, туку и за инсталирање на оперативниот систем на обични компјутери и лаптопи и може да се подигнете од него во режимот Legacy (BIOS) и UEFI - и во двете случаи, сè оди добро.

Поврзете USB-диск со капацитет од најмалку 8 GB на вашиот Macbook или iMac (и, можеби, Mac Pro, авторот додаде замислено). Потоа започнете да пишувате "Boot Camp" во "Spotlight Search" или да го стартувате "Assistant Boot Camp Assistant" од "Program" - "Utilities".

Во Помошскиот камп асистент, изберете "Креирај Windows 7 диск за инсталација или подоцна." За жал, отстранувањето на "Преземи најновиот софтвер за поддршка на Windows од Apple" (ќе се симне од интернет и ќе трае доста) нема да работи, дури и ако ви треба флеш меморија за инсталација на компјутер и овој софтвер не е потребен. Кликнете "Продолжи".

На следниот екран, наведете ја патеката до ISO-сликата на Windows 10. Ако немате, тогаш најлесниот начин да ја преземете оригиналната системска слика е опишан во Како да преземете Windows ISO 10 од веб-страницата на Microsoft (вториот метод е целосно погоден за преземање од Mac со Microsoft Techbench ). Исто така, изберете го поврзаниот USB флеш диск за снимање. Кликнете "Продолжи".

Ќе треба само да почекате додека датотеките се копираат на уредот, како и преземањето и инсталирањето на софтверот на Apple на истиот USB (за време на процесот, можете да побарате потврда и лозинка на корисникот на OS X). По завршувањето, можете да користите бутабилен USB флеш драјв со Windows 10 на скоро секој компјутер. Исто така, ќе ви бидат прикажани инструкции како да се подигнете од овој уред на Mac (држете Option или Alt при рестартирање).

UEFI бутабилен USB флеш драјв со Windows 10 на Mac OS X

Постои уште еден едноставен начин да се напише инсталациски флеш драјв со Windows 10 на Mac компјутер, иако овој уред е погоден само за симнување и инсталирање на компјутери и лаптопи со UEFI поддршка (и овозможено е EFI подигнување). Сепак, речиси сите модерни уреди можат да бидат објавени во последните 3 години.

За да напишете на овој начин, како и во претходниот случај, ќе ни треба самиот диск и ISO сликата монтирана во OS X (двоен-клик на сликата и автоматски ќе се монтира).

Флеш-уредот ќе треба да биде форматиран во FAT32. За да го направите ова, извршете ја програмата "Disk Utility" (користејќи го Spotlight search или преку Programs - Utilities).

Во алатката за дискови, одберете го поврзаниот USB флеш драјв лево, а потоа кликнете "Избриши". Користете MS-DOS (FAT) и шемата за поделба на Master Boot Record како параметри за форматирање (и името треба да биде поставено на латински, а не на руски). Кликнете "Избриши".

Последниот чекор е едноставно да ја копирате целата содржина на поврзаната слика од Windows 10 на USB флеш-уредот. Но, постои една забелешка: ако користите Finder за ова, тогаш многу луѓе добиваат грешка при копирање на датотека nlscoremig.dll и terminaservices-gateway-package-replacement.man со код за грешка 36. Можете да го решите проблемот со копирање на овие датотеки еден по еден, но постои начин и поедноставно е да користите OS X Terminal (извршете го истиот начин на кој што ги водевте претходните комунални услуги).

Во терминалот внесете ја командата cp -R path_to_mounted_image / path_to_flashke и притиснете Enter. За да не ги пишувате или да ги погодувате овие патеки, можете да го напишете само првиот дел од командата во терминалот (cp -R и празно место на крајот), потоа повлечете и испуштајте го дистрибутивниот диск за Windows 10 (иконата на работната површина) кон прозорецот на терминалот, додавајќи го регистрираниот решетка "/" и простор (задолжително), а потоа - флеш диск (тука не треба да додадете ништо).

Секоја лента за напредок нема да се појави, само треба да почекате додека сите датотеки не се копираат на USB флеш-уредот (ова може да потрае до 20-30 минути на бавни USB-дискови) без да го затворите терминалот додека не се појави повторно прашањето за внесување на команди.

По завршувањето, ќе добиете подготвен USB-диск за инсталација со Windows 10 (структурата на папките што треба да излезе е прикажана на погоре скриншот), од која можете да го инсталирате оперативниот систем или да го користите System Restore на компјутерите со UEFI.

Погледнете го видеото: CS50 2016 Week 0 at Yale pre-release (Април 2024).