Избор на програми за обновување, форматирање и тестирање на флеш драјвови

Добар ден за сите!

Можно е да се расправаме, но флеш драјвовите станаа еден од најпознатите (ако не и најпознатите) популарни носители на информации. Не е изненадувачки, постојат многу прашања за нив: најважни меѓу нив се прашањата за реставрација, форматирање и тестирање.

Во оваа статија ќе ги дадам најдобрите (по мое мислење) комунални услуги за работа со дискови - тоа е, оние алатки кои ги користев постојано. Информациите во статијата, од време на време, ќе бидат ажурирани и ажурирани.

Содржината

  • Најдобри програми за работа со флеш диск
    • За тестирање
      • H2testw
      • Проверете го блицот
      • HD брзина
      • Crystaldiskmark
      • Инструмент за флеш меморија
      • FC-тест
      • Flashnul
    • За форматирање
      • Алатка за формат на ниско ниво за HDD
      • Алатка за формат за складирање на USB диск
      • Форматирај USB или софтвер со Flash Drive
      • SD Форматер
      • Aomei поделба помошник
    • Обнова софтвер
      • Recuva
      • R штедач
      • EasyRecovery
      • R-STUDIO
  • Популарни производители на USB-дискови

Најдобри програми за работа со флеш диск

Тоа е важно! Прво на сите, во случај на проблеми со флеш-уред, препорачувам да ја посетите официјалната страна на нејзиниот производител. Факт е дека официјалниот сајт може да има специјализирани алатки за обновување на податоци (и не само!), Кои ќе се справат со задачата многу подобро.

За тестирање

Да почнеме со тестирање на дискови. Размислете за програмите што ќе помогнат да се одредат некои параметри на USB-уредот.

H2testw

Веб-страница: heise.de/download/product/h2testw-50539

Многу корисна алатка за одредување на вистинскиот обем на кој било медиум. Покрај обемот на уредот, може да ја тестира вистинската брзина на својата работа (која некои производители сакаат да ги зголемат за маркетинг цели).

Тоа е важно! Посебно внимание посветете на тестот на оние уреди на кои воопшто не е специфициран производителот. Често, на пример, необележаните кинески флеш-уреди воопшто не одговараат на нивните наведени карактеристики, подетално тука: pcpro100.info/kitayskie-fleshki-falshivyiy-obem

Проверете го блицот

Веб-страница: mikelab.kiev.ua/index.php?page=PROGRAMS/chkflsh

Бесплатна алатка која брзо може да го провери вашиот флеш уред за оперативност, да ја измери својата вистинска брзина на читање и запишување и целосно да ги отстрани сите информации од него (за да нема алатка може да врати една датотека од него!).

Покрај тоа, можно е да се уредуваат информациите за партициите (ако тие се на неа), направете резервна копија и реанимирајте ја сликата на целата медиумска партиција!

Брзината на услугата е доста висока и мала е веројатноста дека барем една програма за натпреварувачи ќе ја направи оваа работа побрзо!

HD брзина

Веб-страница: steelbytes.com/?mid=20

Ова е многу едноставна, но многу корисна програма за тест флеш драјвови за брзина на читање / запишување (пренос на информации). Во прилог на USB-дискови, алатката поддржува хард дискови, оптички дискови.

Програмата не треба да се инсталира. Информациите се презентирани во визуелна графичка репрезентација. Таа го поддржува рускиот јазик. Работи во сите верзии на Windows: XP, 7, 8, 10.

Crystaldiskmark

Веб-страница: crystalmark.info/software/CrystalDiskMark/index-e.html

Еден од најдобрите алатки за тестирање на брзината на пренос на информации. Поддржува разни медиуми: HDD (хард дискови), SSD (нови фреквентни дискови), USB флеш меморија, мемориски картички итн.

Програмата го поддржува рускиот јазик, иако полесно е да се започне со тестот - едноставно одберете го медиумот и притиснете го копчето за старт (можете да го дознаете без да знаете за големиот и моќен).

Пример за резултатите - може да се погледне на екранот погоре.

Инструмент за флеш меморија

Веб-страница: flashmemorytoolkit.com

Флеш меморија Toolkit - оваа програма е целиот комплекс на комунални услуги за сервисирање на флеш драјвови.

Комплетна функција:

  • детална листа на својства и информации за уредот и USB-уредите;
  • тест за пронаоѓање на грешки при читање и пишување на информации за медиумите;
  • податоци за брзо чистење од уредот;
  • пребарување и наплата на информации;
  • бекап на сите датотеки на медиумите и можност за враќање од резервна копија;
  • ниско ниво на тестирање на брзината на пренос на информации;
  • мерење на перформанси при работа со мали / големи датотеки.

FC-тест

Веб-страница: xbitlabs.com/articles/storage/display/fc-test.html

Репер за мерење на вистинската брзина на читање / пишување на хард дискови, флеш мемории, мемориски картички, CD / DVD уреди итн. Неговата главна карактеристика и разлика од сите комунални услуги од овој вид е тоа што користи вистински примероци на податоци за работа.

Од минусите: алатката не е надградена долго време (може да има проблеми со нови видови на медиуми).

Flashnul

Веб-страница: shounen.ru

Оваа алатка ви овозможува да ги дијагностицирате и тестирате USB флеш драјвовите. Со оваа операција, патем, грешките и грешките ќе бидат фиксни. Поддржани медиуми: US Флеш дискови, SD, MMC, MS, XD, MD, CompactFlash, итн.

Листа на извршени операции:

  • тест за читање - ќе се изврши операција за да се идентификува достапноста на секој сектор во медиумите;
  • пишуваат тест - сличен на првата функција;
  • тестот за интегритет на информациите - алатката го проверува интегритетот на сите податоци на медиумот;
  • зачувување на сликата на превозникот - зачувување на сето она што е на медиумот во посебна датотека со слики;
  • Вчитувањето на сликата во уредот е аналоген од претходната операција.

За форматирање

Тоа е важно! Пред да ги користите комуналните услуги наведени подолу, препорачувам обид да го форматирам уредот на "нормален" начин (Дури и ако вашиот флеш уред не е видлив во My Computer, можеби ќе можете да го форматирате користејќи компјутерски менаџмент). За повеќе информации за ова, тука: pcpro100.info/kak-otformatirovat-fleshku

Алатка за формат на ниско ниво за HDD

Веб-страница: hddguru.com/software/HDD-LLF-Low-Level-Format-Tool

Програмата има само една задача - да го форматира медиумот (патем, поддржани се и двата хард дискови и SSD - и USB флеш дискови).

И покрај овој "скромни" сет на функции - оваа алатка не е залудно на прво место во оваа статија. Факт е дека тоа ви овозможува да "вратите" во живот, дури и оние превозници кои повеќе не се видливи во која било друга програма. Ако оваа алатка го гледа вашиот медиум за складирање, пробајте форматирање на ниско ниво (забележете дека сите податоци ќе бидат избришани!) - има добри шанси дека по овој формат, вашиот флеш-уред ќе работи како порано: без грешки и грешки.

Алатка за формат за складирање на USB диск

Веб-страница: hp.com

Програмата за форматирање и создавање на бутабилен флеш-драјв. Поддржани датотечни системи: FAT, FAT32, NTFS. Уредот не бара инсталација, поддржува USB 2.0 порта (USB 3.0 - не гледа. Забелешка: оваа порта е означена со сина боја).

Нејзината главна разлика од стандардната алатка во Windows за форматирање на дискови е способноста да се "видат" дури и оние оператори кои не се видливи за стандардните ОС алатки. Инаку, програмата е прилично едноставна и концизна, препорачувам да го користам за да ги форматирам сите "проблематични" флеш мемории.

Форматирај USB или софтвер со Flash Drive

Веб-страница: sobolsoft.com/formatusbflash

Ова е едноставна, но уредна апликација за брзо и лесно форматирање на USB флеш дискови.

Употребата ќе помогне во случаите кога стандардната програма за форматирање во Windows одбива да ги "види" медиумите (или, на пример, во тој процес ќе произведува грешки). Формат USB или Flash Drive Софтвер може да го форматира медиумот во следниве датотечни системи: NTFS, FAT32 и exFAT. Постои опција за брз формат.

Исто така, сакам да истакнам едноставен интерфејс: тој е направен во стилот на минимализмот, полесно е да се разбере (прикажан погоре). Во принцип, јас препорачувам!

SD Форматер

Веб-страница: sdcard.org/downloads/formatter_4

Едноставна алатка за форматирање на различни флеш картички: SD / SDHC / SDXC.

Забелешка! За повеќе информации за класи и формати на мемориски картички, погледнете тука:

Главната разлика од стандардната програма вградена во Windows е дека оваа алатка го форматира медиумот според типот на флеш картичка: SD / SDHC / SDXC. Исто така вреди да се напомене присуството на рускиот јазик, едноставен и разбирлив интерфејс (главниот прозорец на програмата е прикажан на сликата погоре).

Aomei поделба помошник

Веб-страница: disk-partition.com/free-partition-manager.html

Aomei Partition Assistant е голема, бесплатна (за домашна употреба) "комбинира", која претставува огромен број на карактеристики и можности за работа со хард дискови и USB дискови.

Програмата го поддржува рускиот јазик (но стандардно, англискиот јазик се уште е поставено), работи во сите популарни Windows оперативни системи: XP, 7, 8, 10. Програмата, патем, работи според сопствените уникатни алгоритми (барем според развивачите на овој софтвер ), што и овозможува да "гледа" дури и "многу проблематични" медиуми, било да е тоа флеш диск или HDD.

Во принцип, опишувањето на сите негови својства не е доволно за цела статија! Препорачувам да се обидете, особено бидејќи Aomei Partition Assistant ќе ве спаси не само од проблеми со USB-дискови, туку и со други медиуми.

Тоа е важно! Јас, исто така, препорачувам да обрнувам внимание на програмите (поточно, дури и целата група програми) за форматирање и поделба на хард дискови. Секој од нив исто така може да форматира и флеш диск. Преглед на вакви програми е даден тука:

Обнова софтвер

Тоа е важно! Ако програмите прикажани подолу не се доволни, препорачувам да се запознаете со голема колекција на програми за наплата на информации од различни видови на медиуми (хард дискови, флеш-уреди, мемориски картички итн.): Pcpro100.info/programmyi-dlya-vosstanovleniya-informatsii-na-diskah -fleshkah-kartah-pamyati-итн.

Ако поврзете диск - тој известува за грешка и бара форматирање - не го стори тоа (можеби по оваа операција, ќе биде многу потешко да се вратат податоците)! Во овој случај, препорачувам да го прочитате овој член: pcpro100.info/fleshka-hdd-prosit-format.

Recuva

Веб-страница: piriform.com/recuva/download

Еден од најдобрите бесплатни датотека за обновување на софтвер. Покрај тоа, тој поддржува не само USB-дискови, но исто така и хард дискови. Посебни карактеристики: брзо скенирање на медиумите, прилично висок степен на пребарување на "останува" на датотеки (односно, шансите за враќање на избришаната датотека се доста високи), едноставен интерфејс, чекор-по-чекор волшебник за обновување (дури и "newbies" може да го направи тоа).

За оние кои ќе го скенираат нивниот USB флеш диск за прв пат, препорачувам да се запознаете со мини-инструкциите за враќање на датотеки во Recuva: pcpro100.info/kak-vosstanovit-udalennyiy-fayl-s-fleshki

R штедач

Сајт: rlab.ru/tools/rsaver.html

Бесплатно * (за некомерцијална употреба во СССР) програма за наплата на информации од хард дискови, флеш-уреди, мемориски картички и други медиуми. Програмата ги поддржува сите најпопуларни датотечни системи: NTFS, FAT и exFAT.

Програмата ги поставува параметрите за скенирање на самиот медиум (кој исто така е уште еден плус за почетници).

Карактеристики на програмата:

  • обновување на случајно избришани датотеки;
  • можност за реконструкција на оштетени датотечни системи;
  • датотека закрепнување по форматирање медиуми;
  • обновување на податоците со потпис.

EasyRecovery

Веб-страница: krollontrack.com

Еден од најдобрите податоци за обновување на софтвер кој поддржува широк спектар на типови медиуми. Програмата работи во сите верзии на новите Windows: 7, 8, 10 (32/64 бита), го поддржува рускиот јазик.

Треба да се забележи една од главните предности на програмата - висок степен на откривање на избришани датотеки. Сè што може да се "извлечете" од дискот, флеш-уредите - ќе ви бидат презентирани и ќе побарате да ги обновите.

Можеби единствениот негативен - тоа се плаќа ...

Тоа е важно! Како да се повратат избришани датотеки во оваа програма може да се најдат во овој напис (види дел 2): pcpro100.info/kak-vosstanovit-udalennyiy-fayl/

R-STUDIO

Веб-страница: r-studio.com/ru

Една од најпопуларните програми за обновување на податоци, и во нашата земја и во странство. Поддржан е голем број на различни медиуми: хард дискови (HDD), цврсти државни дискови (SSD), мемориски картички, флеш мемории итн. Листата на поддржани датотечни системи е исто така впечатлива: NTFS, NTFS5, ReFS, FAT12 / 16/32, exFAT, итн.

Програмата ќе помогне во случаи на:

  • случајно бришење на датотека од корпата за отпадоци (ова се случува понекогаш ...);
  • форматирање на хард диск;
  • вирус напад;
  • во случај на неуспех на компјутерска енергија (особено важно во Русија со "сигурни" мрежи за електрична енергија);
  • во случај на грешки на тврдиот диск, кога има голем број на лоши сектори;
  • ако структурата е оштетена (или променета) на хард дискот.

Во принцип, универзален комбинат за сите видови на случаи. Истата само негативна - програмата се плаќа.

Забелешка! Чекор-по-чекор податоци за наплата во програмата R-Studio: pcpro100.info/vosstanovlenie-dannyih-s-fleshki

Популарни производители на USB-дискови

Собери ги сите производители во една табела, се разбира, нереални. Но, сите најпопуларни се дефинитивно тука :). На веб-страницата на производителот често може да се најдат не само сервиси за сервиси за оживување или форматирање на USB медиуми, но исто така и за комуналните услуги кои ја олеснуваат работата: на пример, програми за архивско копирање, помошници за подготовка на бутабилен медиум итн.

ПроизводителОфицијален веб-сајт
АДАТАru.adata.com/index_en.html
Apacer
ru.apacer.com
Corsaircorsair.com/ru-ru/storage
Emtec
emtec-international.com/ru-eu/homepage
iStorage
istoragedata.ru
Kingmax
kingmax.com/ru-ru/Home/index
Кингстон
kingston.com
KREZ
krez.com/ru
LaCie
lacie.com
Леф
leefco.com
Lexar
lexar.com
Мирекс
mirex.ru/catalog/usb-flash
Патриот
patriotmemory.com/?lang=ru
Perfeoperfeo.ru
Photofast
photofast.com/home/products
PNY
pny-europe.com
Pqi
ru.pqigroup.com
Pretec
pretec.in.ua
Qumo
qumo.ru
Samsung
samsung.com/home
SanDisk
ru.sandisk.com
Силиконска моќност
silicon-power.com/web/ru
Smartbuysmartbuy-russia.ru
Sony
sony.ru
Стронциум
ru.strontium.biz
Тимска група
teamgroupinc.com
Toshiba
toshiba-memory.com/cms/en
Трансцендираru.transcend-info.com
Дословно
verbatim.ru

Забелешка! Ако избегнав некого, препорачувам да ги користам советите од инструкцијата за обновување на медиумите за USB: Во написот се опишува како и што да се прави за да се "врати" USB-уредот во работна состојба.

Овој извештај е завршен. Сите добра работа и среќа!

Погледнете го видеото: Близо 400 души се включиха в гражданския диалог "Европа в нашия дом" по тема образование в #Силистра (Мај 2024).