Како да инсталирате Linux во Windows 10

Во ажурирањето на годишнината на Windows 10, верзија 1607, се појави нова можност за програмери - Ubuntu Bash shell, која ви овозможува да работите, инсталирате Linux апликации, да користите bash скрипти директно во Windows 10, сето ова се нарекува "Windows подсистем за Linux". Во верзијата на Windows 10 1709 Fall Creators Update, постојат веќе три Linux дистрибуции достапни за инсталација. Во сите случаи, 64-битен систем е потребен за инсталација.

Овој водич опишува како да инсталирате Ubuntu, OpenSUSE или SUSE Linux Enterprise Server на Windows 10 и некои примери на употреба на крајот на статијата. Исто така, треба да се има на ум дека постојат ограничувања при користење на bash на Windows: на пример, не можете да стартувате GUI апликации (иако тие известуваат за обнова со користење на X серверот). Покрај тоа, bash командите не можат да работат на Windows програми, и покрај тоа што имаат целосен пристап до датотечниот систем на оперативниот систем.

Инсталирање на Ubuntu, OpenSUSE или SUSE Linux Enterprise Server на Windows 10

Почнувајќи од Windows 10 Fall Creators Update (верзија 1709), инсталацијата на Linux потсистемот за Windows се промени нешто од она што беше во претходните верзии (за претходните верзии, почнувајќи од 1607, кога функцијата беше воведена во бета верзија, инструкцијата е во вториот дел од овој член).

Сега неопходните чекори се како што следува:

  1. Пред сè, мора да ја овозможите компонентата "Windows подсистеми за Линукс" во "Контролен панел" - "Програми и функции" - "Вклучување и исклучување на компонентите на Windows".
  2. Откако ќе ги инсталирате компонентите и ќе го рестартирате компјутерот, одете до Windows 10 продавницата за апликации и преземете Ubuntu, OpenSUSE или SUSE Linux ES од таму (да, сега се достапни три дистрибуции). Кога се вчитуваат некои нијанси се е можно, кои понатаму се во белешките.
  3. Стартувајте ја преземената дистрибуција како нормална апликација за Windows 10 и извршете почетна поставка (корисничко име и лозинка).

За да овозможите компонента "Подсистеми за Linux" (прв чекор), можете да ја користите командата PowerShell:

Овозможи-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux

Сега неколку белешки кои можат да бидат корисни за време на инсталацијата:

  • Можете да инсталирате неколку Linux дистрибуции одеднаш.
  • Кога ги симнував дистрибуциите на Ubuntu, OpenSUSE и SUSE Linux Enterprise Server во рускиот јазик на Windows 10, забележав следна нијанса: ако едноставно внеси име и притиснете Enter, не ги најдете неопходните резултати од пребарувањето, но ако почнете да пишувате и потоа кликнете на советот што ќе се појави автоматски посакуваната страница. За секој случај, директни линкови до дистрибуции во продавницата: Ubuntu, openSUSE, SUSE LES.
  • Можете исто така да го стартувате Linux од командната линија (не само од плочка во менито Start): ubuntu, opensuse-42 или sles-12

Инсталирање на баш на Windows 10 1607 и 1703

За да ја инсталирате баш-школка, следете ги овие едноставни чекори.

  1. Одете до параметрите на Windows 10 - Ажурирање и безбедност - За програмери. Вклучете го режимот на програмер (интернет мора да биде поврзан за да ги преземе потребните компоненти).
  2. Одете до контролниот панел - Програми и компоненти - Овозможете или деактивирајте ги компонентите на Windows, означете го "Windows потсистемот за Linux".
  3. По инсталирањето на компонентите, внесете "баш" во пребарување на Windows 10, стартувајте ја предложената варијанта на апликација и извршете ја инсталацијата. Можете да го поставите вашето корисничко име и лозинка за баш, или да го користите root корисникот без лозинка.

Откако инсталацијата е завршена, можете да го стартувате Ubuntu Bash на Windows 10 преку пребарување или со создавање кратенка до школка каде што ви е потребна.

Примери за користење на Ubuntu Shell во Windows

За почеток, јас ќе забележам дека авторот не е експерт за баш, Linux и развој, а примерите подолу се само демонстрација дека во Windows 10 баш работи со очекуваните резултати за оние кои го разбираат ова.

Linux апликации

Апликациите во Windows 10 Bash можат да бидат инсталирани, деинсталирани и ажурирани со помош на apt-get (sudo apt-get) од Ubuntu складиштето.

Користењето апликации со текстуален интерфејс не се разликува од тоа на Убунту, на пример, можете да го инсталирате Git во Баш и да го користите на вообичаен начин.

Баш скрипти

Можете да стартувате сценарија за баш во Windows 10, можете да ги создадете во текстуалниот уредувач на Нано достапен во школка.

Баш скриптите не можат да повикуваат на Windows програми и команди, но можно е да се стартуваат баш скриптите и командите од патент датотеки и PowerShell скрипти:

баш -c "команда"

Исто така можете да се обидете да стартувате апликации со графички интерфејс во Ubuntu Shell во Windows 10, веќе има повеќе од една инструкција за оваа тема на Интернет и суштината на методот се сведува на користење на Xming X Server за прикажување на корисничкиот интерфејс на апликацијата. Иако официјално не се објавува можноста за работа со такви апликации на Microsoft.

Како што беше напишано погоре, јас не сум личност која може целосно да ја цени вредноста и функционалноста на иновацијата, но гледам барем една апликација за мене: различни курсеви во Udacity, edX и други поврзани со развојот ќе бидат многу полесни за работа со потребните алатки право во баш (и во овие курсеви работа обично се демонстрира во терминалот MacOS и Linux bash).

Погледнете го видеото: How to Install Linux Mint 18 with Windows 10. Dual Boot Linux and Windows Easy Way (Април 2024).