Што да се направи ако процесот Mscorsvw.exe го вчита процесорот

Процесот Mscorsvw.exe се појавува поради ажурирањето на компонентите на Windows. Таа ја извршува функцијата на оптимизирање на некој софтвер развиен на платформата .NET. Често се случува оваа задача многу да го вчита системот, особено процесорот. Во оваа статија ќе погледнеме неколку начини за оптимизирање и решавање на проблемот со оптоварувањето на процесорот на задачата Mscorsvw.exe.

Оптимизација на процеси Mscorsvw.exe

Утврдувањето дека системот вчитува токму задачата Mscorsvw.exe е прилично едноставна. Доволно е да го стартувате менаџерот за задачи и да кликнете на знакот за проверка веднаш до "Прикажи ги сите кориснички процеси". Повик на "Task Manager" може да биде брзо користење на кратенки Ctrl + Shift + Esc.

Сега, ако проблемот со оптоварувањето на процесорот лежи токму во оваа задача, треба да започнете да го поправате. Ова се прави многу едноставно на еден од следниве начини.

Метод 1: Користете ја алатката ASoft. NET Version Detector

Постои посебна алатка ASoft. NET Version Detector, која ќе ви помогне да го оптимизирате процесот Mscorsvw.exe. Сè е направено во неколку едноставни чекори:

  1. Одете на официјалната веб-страница на инвеститорот, преземете ја алатката и извршете ја. Ќе прикаже информации за најновата верзија на .NET Framework инсталирана на компјутерот.
  2. Преземи детектор на .NET верзијата

  3. Изврши командната линија. За да го направите ова, отворете го Стартувај кратенка на тастатура Win + Rвнеси во линија cmd и кликнете "Добро".
  4. Во прозорецот што се отвара, треба да напишете една команда што ви одговара, во зависност од верзијата на Windows и. NET Framework. Сопствениците на Windows 7 и XP со верзии над 4.0 мора да влезат:
  5. C: Windows Microsoft. NET Рамка v4.0.30319 ngen.exe executeQueuedItems- за 32-битен систем.

    C: Windows Microsoft. NET Развој 64 v4.0.30319 ngen.exe executeQueuedItems- 64-битна.

    Корисници на Windows 8 со. NET Framework од верзија 4.0:

    C: Windows Microsoft. NET Рамка v4.0.30319 ngen.exe executeQueuedItems schTasks / Run / Tn " Microsoft Windows . NET Framework . NET Framework NGEN v4.0.30319"- за 32-битен систем.

    C: Windows Microsoft NNet Framework64 v4.0.30319 ngen.exe executeQueuedItems schTasks / run / Tn " Microsoft Windows NET Framework NNET Framework NGEN v4.0.30319 64"- 64-битна.

    За секоја верзија на Windows со. NET-рамка под 4.0:

    C: Windows Microsoft. NET Рамка v2.0.50727 ngen.exe executeQueuedItems- за 32-битен систем.

    C: Windows Microsoft. NET Развој 64 v2.0.50727 ngen.exe executeQueuedItems- 64-битна

Ако било какви неуспеси или метод не функционира, тогаш треба да ги пробате следните две.

Видете исто така: Како да ја одредите верзијата на Microsoft. NET Framework

Метод 2: Чистење на вирус

Некои малициозни датотеки може да се прикријат како процес Mscorsvw.exe и да го вчитаат системот. Затоа, се препорачува да се скенираат за вируси и да се исчистат во случај на откривање. Оваа задача се изведува едноставно користејќи еден од неколкуте методи на скенирање за малициозни датотеки.

Прочитај повеќе: Борба против компјутерски вируси

Ако скенирањето не покажало никакви резултати, или по отстранувањето на сите вируси, Mscorsvw.exe сè уште го вчитува системот, тогаш само еден радикален метод ќе помогне.

Метод 3: Оневозможете ја услугата за оптимизација на траење

Процесот Mscorsvw.exe го извршува Услугата за оптимизација на траење, па оневозможувањето ќе помогне да се исклучи системот. Услугата е исклучена во неколку чекори:

  1. Стартувај Стартувај клучеви Win + R и внесете ја линијата services.msc.
  2. Најдете ја линијата во листата "Услуга за оптимизација на времето" или "Мајкрософт. NET Framework NGEN", кликнете со десното копче врз неа и одберете "Properties".
  3. Поставете го типот на стартување "Упатство" или "Исклучено" и не заборавајте да ја прекинете услугата.
  4. Останува само да го рестартира компјутерот, сега процесот Mscorsvw.exe нема да се вклучи.

Во оваа статија, погледнавме на три различни начини за оптимизирање и елиминирање на Mscorsvw.exe процесот. Првично, не е јасно зошто е многу стресно, не само за процесорот, туку и за целиот систем, па затоа е подобро да се користат првите два методи и ако проблемот продолжи, тогаш се прибегнува кон радикалниот метод за онеспособување на услугата.

Видете исто така: Што да направите ако системот го вчита процесот SVCHost.exe, Explorer.exe, Trustedinstaller.exe, Системска неактивност

Погледнете го видеото: Web Development - Computer Science for Business Leaders 2016 (Април 2024).