Новиот вирус Vega Stealer: лични податоци на корисници изложени на ризик

Неодамна, мрежата активира нова опасна програма Vega Stealer, која ги краде сите лични информации на корисниците на Mozilla Firefox и Google Chrome прелистувачите.

Како што е утврдено од експерти за сајбер безбедноста, малициозен софтвер добива пристап до сите лични податоци на корисници: сметки на социјална мрежа, IP адреса и податоци за плаќање. Овој вирус е особено опасен за комерцијалните организации, како што се онлајн продавници и веб-страници на различни организации, вклучувајќи ги и банките.

Вирусот се шири преку е-пошта и може да добие какви било податоци за корисниците.

Вирус Stealer вирусот се дистрибуира преку е-пошта. Корисникот добива е-пошта со прикачена датотека во формат short.doc, а неговиот компјутер е изложен на вирус. Подмолна програма може дури и да презема слики од слики на отворени прозорци во прелистувачот и да ги примаат сите кориснички информации од таму.

Експертите за мрежна безбедност ги повикуваат сите корисници на Mozilla Firefox и Google Chrome да бидат внимателни и да не отвораат пораки од непознати испраќачи. Постои ризик вирусот Вега Stealer да биде погоден не само од комерцијални сајтови, туку и од редовни корисници, бидејќи оваа програма многу лесно се пренесува преку мрежата од еден корисник на друг.

Погледнете го видеото: Start with why -- how great leaders inspire action. Simon Sinek. TEDxPugetSound (Мај 2024).