Како да се оневозможи SuperFetch

Технологијата SuperFetch беше воведена во Виста и е присутна во Windows 7 и Windows 8 (8.1). Кога работи, SuperFetch користи кеш во меморијата за програми со кои често работите, а со тоа ја забрзуваат нивната работа. Покрај тоа, оваа функција мора да биде овозможена за ReadyBoost да функционира (или ќе добиете порака дека SuperFetch не работи).

Меѓутоа, на современи компјутери оваа функција навистина не е потребна, освен тоа, за SSD SuperFetch и PreFetch SSDs, се препорачува да се оневозможи. И, конечно, со користење на некои системски измени, вклучена услуга SuperFetch може да предизвика грешки. Исто така корисни: Оптимизирање на Windows за SSD

Овој водич ќе ви објасни како да го оневозможите SuperFetch на два начина (како и накратко да зборувате за оневозможување на Prefetch, ако го конфигурирате Windows 7 или 8 за да работат со SSD). Па, ако треба да ја овозможите оваа функција поради грешката "Superfetch не работи", направете го спротивното.

Оневозможи услуга SuperFetch

Првиот, брз и лесен начин да се оневозможи сервисот SuperFetch е да се оди во контролната табла на Windows - Административни алатки - Услуги (или притиснете ги копчињата Windows + R на тастатурата и типот услуги.msc)

Во листата на услуги наоѓаме Superfetch и двапати кликнувајте на него со глувчето. Во дијалогот што се отвора, кликнете на "Стоп" и во "Тип на подигнување" изберете "Исклучено", потоа примени ги поставките и рестартирајте го (опционално) компјутерот.

Оневозможете SuperFetch и Prefetch користејќи го Уредувачот на регистерот

Истото можете да го направите и со уредувачот на регистарот на Windows. Веднаш покажете и како да го оневозможите Prefetch за SSD.

  1. Започнете уредувачот на регистарот, за да го направите ова, притиснете ги копчињата Win + R и внесете го regedit, а потоа притиснете Enter.
  2. Отворете го клучот за регистар HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM CurrentControlSet Control Менаџер на сесии Управување со меморијата Преферирам параметри
  3. Може да го видите параметарот EnableSuperfetcher, или можеби нема да го видите во овој дел. Ако не, креирајте DWORD вредност со ова име.
  4. За да го исклучите SuperFetch, користете ја вредноста на параметарот 0.
  5. За да го исклучите Prefetch, променете ја вредноста на параметрот EnablePrefetcher на 0.
  6. Рестартирајте го компјутерот.

Сите опции за вредностите на овие параметри:

  • 0 - оневозможено
  • 1 - Овозможено само за системски датотеки за подигнување.
  • 2 - вклучени само за програми
  • 3 - вклучени

Општо земено, ова е за исклучување на овие функции во модерните верзии на Windows.

Погледнете го видеото: Петровски: Ги фативме живи од ДИК како ги уништуваат потписите за мојата претседателска кандидатура (Мај 2024).