Најдобри преносливи програми

Флеш дискови, со значителна сума, мала големина и ниска цена, ви овозможуваат секогаш да имате во вашите џебни гигабајти на потребните податоци. Ако преземете пренослива програма на USB флеш диск, тогаш е многу лесно да го претворите во неопходна алатка која ви овозможува да работите повеќе или помалку целосно со речиси секој компјутер.

Оваа статија ќе дискутира за најкорисни и во исто време бесплатни преносливи програми кои лесно можат да бидат напишани на USB и секогаш ќе можат да ги водат насекаде.

Што е пренослива програма

Пренослив се однесува на програми кои не бараат инсталација на компјутер и не прават никакви промени во него за време на операцијата. Во повеќето случаи, функционалноста на овие програми не страда или е само малку погодена. Така, можете да ја стартувате преносливата програма директно од USB флеш драјв, надворешен тврд диск, па дури и паметен телефон поврзан во USB-меморискиот режим, да го користите и да го затворите.

Каде да преземете преносни програми

Голем број на услуги ви овозможуваат веднаш да преземете сет од најважни програми, откако ќе снимите што на USB флеш-уред, можете да ја изберете саканата програма од погодното мени.

Мени portableapps.com

Услуги кои ви дозволуваат да креирате флеш-драјв со сет на преносни програми:

  • PortableApps.com
  • Lupo PenSuite
  • Liberkey
  • CodySafe

Има и други, но за повеќето случаи наведените множества ќе бидат доволни, во кои ќе ги најдете речиси сите оние програми што може да бидат потребни.

Сега да зборуваме за самите програми.

Интернет пристап

Изборот на програма за пристап до Интернет е прашање на вашиот вкус и потреби. Речиси сите современи прелистувачи се достапни во преносливата верзија: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera - користете го оној кој најмногу ви одговара.

Хром Пренослив

За пристап до FTP сметки, можете да ги користите бесплатните FileZilla и FireFTP програми, кои овозможуваат лесен пристап до FTP серверите.

За комуникација, исто така постои комплетна листа на програми, постојат и Skype Portable и ICQ / Jabber клиенти, на пример Pidgin.

Канцелариски апликации

Ако треба да ги гледате и уредувате документите на Microsoft Office, LibreOffice Portable е најдобра опција за ова. Компатибилен со овој бесплатен канцелариски пакет не само со датотеки во Microsoft Office формат, туку со многу други.

Слободна канцеларија

Дополнително, ако не ви требаат сите функционалности на канцелариски апликации, може да има апликации како Notepad ++ или Metapad за уредување текст и флеш код. Друг пар замени за стандардната Windows Notepad со нешто пошироки карактеристики - FocusWriter и FluentNotepad. И според мое мислење, најсоодветниот уредник за најразновидниот код со означување на синтаксата е апликацијата Sublime Text, која исто така е достапна и во пивската верзија на официјалната веб-страница на програмата.

За да го видите PDF, препорачувам да користите програми како Foxit Reader и Sumatra PDF - и двете се слободни и работат изненадувачки брзо.

Графички уредници

Како што веќе е напишано, во статијата зборуваме за бесплатни преносни апликации. Односно Не за фотошоп пренослив. Значи, меѓу растерските уредници достапни во преносливата верзија, најдобро е Gimp. Може да се користи за едноставни промени, сечење, превртување на фотографии и за попрофесионални цели. Покрај тоа, со помош на Gimp можете да конвертирате формати на слики. Уредувач на вектори на кој треба да обрнете внимание е Inkscape, кој ви овозможува да направите многу од она што е достапно во професионалните уредници од Adobe и Corel.

Ако немате цел да направите фотомонтажа со помош на преносни програми, и само за да ги видите, тогаш XnView и IrfanView Portable апликациите ќе ви помогнат. И двете од овие апликации поддржуваат многу растерски и векторски формати, како и анимации, видео и икони. Исто така постојат и основни алатки за уредување и конвертирање на формати на слики.

Друга пренослива апликација поврзана со графика и многу корисна во исто време - CamStudio. Со оваа програма можете лесно да снимате во видео датотека или да блескате сè што се случува на екранот, како и аудио на компјутер.

Мултимедија

За да репродуцирате широк спектар на мултимедијални формати: mpeg, divx и xvid, mp3 и wma, можете да ја користите преносливата VLC Media Player програма, таа ќе јаде сè. Исто така вклучува DVD, видео CD и стриминг аудио и видео.

И уште две програми кои се директно поврзани со мултимедија:

  • ImgBurn - Ви овозможува лесно снимање на ДВД и ЦД-а од слики, како и создавање на овие слики
  • Audacity е прилично добар пренослив аудио едитор во кој можете да ја намалите музиката, да снимате звук од микрофон или друг извор на звук и да изведувате многу други задачи.

Антивирус, систем

Според мое мислење, AVZ може да се смета за најдобра преносна антивирусна алатка. Со него може да се решат многу различни проблеми - да се постават системските поставки по ред, кога страниците на соучениците не се отвораат и во контакт, наоѓаат и ги елиминираат потенцијалните закани за компјутерот.

Уште една корисна алатка е CCleaner, за функциите и ефективната употреба на која ја напишав во посебна статија.

Linux

Исто така, може да биде погодно да имате полноправен оперативен систем на флеш диск. Еве некои од минијатурни Линукс гради специјално дизајнирани за ова:

  • По ѓаволите мал Линукс
  • Кутре Linux
  • Fedora Live USB Creator

И на веб-сајтот PortableLinuxApps.org, можете да преземете преносни верзии на програми за овие Линукс гради.

Креирање на свои преносни програми

Ако наведените програми не беа доволни за вас, тогаш секогаш можете да креирате своја сопствена. За различни апликации, постојат свои методи за претворање на нив во пренослива верзија. Но, постојат и програми кои помагаат да се автоматизира овој процес, како што се P-Apps и Cameyo.

Погледнете го видеото: Признание Еко училиште и статус на Зелено знаме доби ОУ Малина Попиванова (Мај 2024).