Како да се оневозможи и отстрани OneDrive во Windows 10

Во Windows 10, OneDrive работи при логирање и е стандардно присутно во областа за известување, како и во папката во Explorer. Сепак, не секој има потреба да го користи овој облак складирање на датотеки (или како складирање воопшто), во овој случај може да има разумна желба да се отстрани OneDrive од системот. Исто така може да биде корисно: Како да ја префрлите папката OneDrive во Windows 10.

Оваа чекор-по-чекор инструкција ќе покаже како целосно да се оневозможи OneDrive во Windows 10, така што тоа не започне, а потоа ќе ја избрише својата икона од истражувачот. Активностите ќе бидат малку поинакви за професионалните и домашните верзии на системот, како и за 32-битни и 64-битни системи (прикажаните дејства се реверзибилни). Во исто време ќе ви покажам како целосно да ја отстраните самата програма OneDrive од вашиот компјутер (непожелно).

Оневозможи OneDrive во Windows 10 Home (Дома)

Во домашната верзија на Windows 10, треба да следите неколку едноставни чекори за да го оневозможите OneDrive. За да започнете, кликнете со десното копче на иконата на оваа програма во областа за известување и одберете ја ставката "Parameters".

Во опциите OneDrive, одштиклирајте "Автоматски стартувајте OneDrive кога се пријавувате во Windows." Можете исто така да кликнете на копчето "Отстрани врска со OneDrive" за да престанете да ги синхронизирате папките и датотеките со облак складирање (ова копче може да не биде активно ако сè уште не сте синхронизирате ништо). Примени ги поставките.

Готово, сега OneDrive нема да започне автоматски. Ако треба целосно да го отстраните OneDrive од вашиот компјутер, погледнете го соодветниот дел подолу.

За Windows 10 Pro

Во Windows 10 Professional, можете да користите друг, на некој начин, дури и полесен начин да ја исклучите употребата на OneDrive во системот. За да го направите ова, користете уредувач на политиката на локална група, која може да се стартува со притискање на копчињата Windows + R на тастатурата и пишување gpedit.msc во прозорецот Стартувај.

Во Уредувачот на политики за локална група, одете во Конфигурација на компјутер - Административни шаблони - компоненти за Windows - OneDrive.

Во левиот дел, двоен-клик на "Оневозможете го користењето на OneDrive за складирање на датотеки", поставете го на "Овозможено", а потоа примени ги поставките.

Во Windows 10 1703, повторете го истото за опцијата "Забрана за употреба на OneDrive за складирање на Windows 8.1 датотеки", која се наоѓа во уредувачот на локална група.

Ова целосно ќе го оневозможи OneDrive на вашиот компјутер, нема да продолжи да работи и исто така ќе биде прикажано во Windows 10 Explorer.

Како целосно да го отстраните OneDrive од вашиот компјутер

2017 ажурирање:Почнувајќи од Windows 10 верзија 1703 (Ажурирање на креаторите), за да го отстраните OneDrive повеќе нема потреба да ги изведувате сите манипулации кои се потребни во претходните верзии. Сега можете да го отстраните OneDrive на два едноставни начини:

  1. Одете во Поставки (Win + I клучеви) - Апликации - Апликации и функции. Изберете Microsoft OneDrive и кликнете "Деинсталирање".
  2. Одете до контролен панел - Програми и компоненти, изберете OneDrive и кликнете на копчето "Деинсталирање" (видете и: Како да деинсталирате програми за Windows 10).

На чуден начин, кога OneDrive се отстранува на наведените начини, ставката OneDrive останува во панелот за стартување на Explorer. Како да го отстраните - детално во упатствата Како да го отстраните OneDrive од Windows Explorer 10.

Па, конечно, последниот метод кој ви овозможува целосно да го отстраните OneDrive од Windows 10, а не само да го исклучите, како што беше прикажано во претходните методи. Причината поради која не препорачувам да го користите овој метод не е сосема јасно како да го инсталирате повторно по ова и да го направите да работи во претходната форма.

На ист начин е како што следува. Во командната линија која работи како администратор, изврши: taskkill / f / im OneDrive.exe

По оваа команда, ние ќе ги избришеме OneDrive преку командната линија:

  • C: Windows System32 OneDriveSetup.exe / деинсталирање (за 32-битни системи)
  • C: Windows SysWOW64 OneDriveSetup.exe / деинсталирање (за 64-битни системи)

Тоа е сè. Се надевам дека сè функционира како што треба за вас. Забележувам дека во теорија е можно дека со какви било надградби на Windows 10, OneDrive ќе биде овозможено повторно (како што понекогаш се случува во овој систем).

Погледнете го видеото: Sarvangasana (Мај 2024).