Најдобар антивирус за Windows 10

Кои се најдобрите и бесплатни антивируси за Windows 10, обезбедуваат сигурна заштита и не го успоруваат компјутерот - ова ќе биде дискутирано во прегледот, згора на тоа, до сега, многу антивирусни тестови се акумулираат во Windows 10 од независни антивирусни лаборатории.

Во првиот дел од написот ќе разговараме за платени антивируси кои најдобро се покажаа во тестовите за заштита, перформанси и употребливост. Вториот дел е за бесплатни антивируси за Windows 10, каде што, за жал, за повеќето претставници нема резултатите од тестирањата, но можно е да се сугерира и оцени кои опции ќе бидат пожелни.

Важна забелешка: во секој напис на тема избор на антивирус, секогаш се појавуваат два вида на коментари на мојата веб-страница - за фактот дека Kaspersky Anti-Virus не припаѓа тука, и на тема: "Каде е Dr. Web?". Јас веднаш одговорам: во сет од најдобрите антивируси за Windows 10 прикажани подолу, се фокусирав само на тестови на познати антивирусни лаборатории, главни се AV-TEST, AV Comparatives и Вирус билтени. Во овие тестови, Kaspersky во последниве години отсекогаш бил еден од лидерите, и д-р. Веб не е вклучен (самата компанија донесе таква одлука).

Најдобриот антивируси според независни тестови

Во овој дел, ги земам тестовите спомнати на почетокот на статијата, кои беа спроведени за антивируси во Windows 10. Исто така ги споредував резултатите со најновите резултати од тестирањето на други истражувачи и тие се совпаѓаат на многу точки.

Ако ја погледнете табелата подолу од AV-Test, тогаш меѓу најдобрите антивируси (максимален резултат за откривање и отстранување на вируси, брзина на работа и употребливост) ќе ги видиме следниве производи:

  1. AhnLab V3 Internet Security0 (првпат дојде прв, корејски антивирус)
  2. Kaspersky Internet Security 18.0
  3. Bitdefender Internet Security 2018 (22.0)

Малку не ставајте поени во однос на перформансите, но следните антивируси имаат максимум во останатите параметри:

  • Avira Antivirus Pro
  • McAfee Internet Security 2018
  • Нортон (Симантек) Безбедност 2018

Така, од текстовите на AV-Тест, можеме да ги нагласиме 6-те најдобро платени антивируси за Windows 10, меѓу кои некои не се добро познати на рускиот корисник, но веќе успеаја да се докажат добро во светот (и ќе забележам дека листата на антивируси со највисок резултат малку се промени во споредба со минатата година). Функционалноста на овие анти-вирусни пакети е многу слична, сите од нив, освен за Bitdefender и AhnLab V3 Internet Security 9.0, кои се појавија во тестовите, се на руски јазик.

Ако ги погледнете тестовите на други антивирусни лаборатории и ги избирате најдобрите антивируси од нив, ќе ја добиете следната слика.

AV-Comparatives (резултати базирани на стапка на откривање на закани и број на лажни позитиви)

  1. Панда слободен антивирус
  2. Kaspersky Internet Security
  3. Tencent pc manager
  4. Avira Antivirus Pro
  5. Bitdefender Internet Security
  6. Симантек интернет-безбедност (Нортон безбедност)

Во тестовите на Вирусен билтен не се претставени сите овие антивируси и има многу други кои не се претставени во претходните тестови, но ако ги истакнете оние наведени погоре и во исто време ја освоиле наградата VB100, меѓу нив ќе бидат:

  1. Bitdefender Internet Security
  2. Kaspersky Internet Security
  3. Tencent PC Manager (но тоа не е во AV-Тест тестови)
  4. Панда слободен антивирус

Како што можете да видите, за голем број производи, резултатите од различни антивирусни лаборатории се преклопуваат, а меѓу нив сосема е можно да се избере најдобриот антивирус за Windows 10. За почеток, за платени антивируси кои јас, субјективно, ги сакам.

Avira Antivirus Pro

Лично, секогаш сум ги сакал Avira антивирусите (и тие исто така имаат бесплатен антивирус, кој ќе биде спомнат во соодветен дел) за неговиот концизен интерфејс и брзина на работа. Како што можете да видите, во смисла на заштита тука, исто така, сè е во ред.

Avira Antivirus Pro, покрај заштитата со вируси, има вградени функции за заштита на интернет, индивидуализирана заштита од малициозен софтвер (Adware, Malware), функции за креирање LiveCD диск за зачувување на вирусот, режим на игра и дополнителни модули како Avira System Speed ​​Up за да го забрзаме Windows 10 (во нашиот случај, и исто така е погодно за претходните верзии на оперативниот систем).

Официјалната страница е //www.avira.com/ru/index (тука: ако сакате да преземете бесплатна пробна верзија на Avira Antivirus Pro 2016, тогаш тоа не е достапно на веб-страницата на руски јазик, можете да купите само антивирусен софтвер. Доколку го префрлите јазикот на дното на страницата тогаш е достапна пробна верзија).

Kaspersky Internet Security

Kaspersky Anti-Virus, еден од најпознатите зборува за антивируси со најјасмислени критики за тоа. Сепак, тестот - еден од најдобрите антивирусни производи, и се користи не само во Русија туку и во западните земји, тој е доста популарен. Антивирус целосно го поддржува Windows 10.

Сметам дека како важен фактор во изборот на Kaspersky Anti-Virus не само неговиот успех во тестовите во текот на изминатите неколку години и сет на функции соодветни за барањата на рускиот корисник (родителска контрола, заштита при користење на онлајн банки и продавници, внимателен интерфејс), туку и работа на услугата за поддршка. На пример, во една статија за вируси за енкрипција, еден од честите коментари на читателот: напишан во поддршка на Kaspersky - беше декриптиран. Не сум сигурен дека поддршката на другите антивируси кои не се фокусирани на нашиот пазар помага во вакви случаи.

Можете да преземете пробна верзија за 30 дена или да купите Kaspersky Anti-Virus (Kaspersky Internet Security) на официјалната веб-страница //www.kaspersky.ru/ (патем, оваа година имаше бесплатен Kaspersky Anti-Virus - Kaspersky Free).

Нортон безбедност

Доста популарен антивирус, на руски и од година во година, според мое мислење, станува подобар и поудобен. Судејќи според резултатите од истражувањето, не треба да го успори компјутерот и да обезбеди високо ниво на заштита во Windows 10.

Во прилог на функциите на анти-вирус и анти-малициозен софтвер, Norton Security има:

  • Вграден огнен ѕид (firewall).
  • Анти-спам функции.
  • Заштита на податоците (плаќање и други лични податоци).
  • Функции за забрзување на системот (со оптимизирање на дискот, чистење на непотребни датотеки и управување со програми во автоматско вчитување).

Преземете бесплатна пробна верзија или купете Norton Security на официјалната веб-страница //ru.norton.com/

Bitdefender Internet Security

И, конечно, Bitdefender антивирусот, исто така, е еден од првите (или првите) антивирусни програми со многу години со целосен опсег на безбедносни карактеристики, заштита од интернет закани и малициозни програми кои неодамна се шират. компјутер Долго време го користев овој антивирус (користејќи пробни периоди од 180 дена, што понекогаш го нуди компанијата) и беше целосно задоволен со тоа (во моментот кога го користам само Windows Defender 10).

Од февруари 2018 година, Bitdefender Antivirus стана достапен на руски - bitdefender.ru/news/english_localizathion/

Изборот е ваш. Но, ако размислувате за платена заштита од вируси и други закани, би препорачал да ги разгледувате наведените сет на антивируси, и ако не одберете од нив, обрнете внимание на тоа како избраниот антивирус се покажа во тестовите (што, во секој случај, според компаниите проводен, како блиску до реални услови на употреба).

Слободен антивирус за Windows 10

Ако ја погледнете листата на антивируси тестирани за Windows 10, тогаш меѓу нив може да најдете три бесплатни антивируси:

  • Avast Free Antivirus (може да се симне во ru)
  • Панда безбедност бесплатен антивирус //www.pandasecurity.com/russia/homeusers/solutions/free-antivirus/
  • Tencent pc manager

Сите од нив покажуваат одлични резултати за откривање и перформанси, иако имам некои предрасуди против Tencent PC Manager (во делот: дали ќе се расипе како неговиот брат близнак 360 Total Security еднаш).

Производителите на платени производи, кои беа забележани во првиот дел од прегледот, имаат свои бесплатни антивируси, чија главна разлика е во отсуство на збир на дополнителни функции и модули, додека во однос на заштита од вируси може да се очекува иста висока ефикасност. Меѓу нив, јас би издвоил две опции.

Kaspersky Free

Така, бесплатен антивирус од Kaspersky Lab - Kaspersky Free, кој може да се симне од официјалната страница Kaspersky.ru, Windows 10 е целосно поддржан.

Интерфејсот, подесувањата се исти како во платената верзија на антивирусот, освен дека функциите на сигурно плаќање, родителски контроли и некои други не се достапни.

Bitdefender Free Edition

Неодамна, Bitdefender Free Edition доби официјална поддршка за Windows 10, па сега може безбедно да го препорачаме. Она што корисникот не би можел да го сака е отсуството на интерфејс на руски јазик, инаку, и покрај недостатокот на подесувања, ова е сигурен, едноставен и брз антивирус за вашиот компјутер или лаптоп.

Детален преглед, инструкции за инсталација, конфигурација и употреба се достапни тука: BitDefender Free Edition Free антивирус за Windows 10.

Avira слободен антивирус

Како и во претходниот случај - малку ограничен бесплатен антивирус од Avira, кој ја зачувува заштитата од вируси и малициозен софтвер и вградениот огнен ѕид (можете да го преземете на avira.com).

Се обврзувам да го препорачам, имајќи ја предвид навистина ефикасната заштита, голема брзина на работа, како и, можеби, најмалку изненадувањето на незадоволството во повратните информации од корисниците (меѓу оние кои го користат бесплатниот Avira антивирус за заштита на компјутерот).

За повеќе информации за бесплатниот антивирус во посебен преглед - Најдобар бесплатен антивирус.

Дополнителни информации

Како заклучок, уште еднаш препорачувам да се има предвид присуството на специјални алатки за отстранување на потенцијално несакани и малициозни програми - тие можат да "видат" што добри антивируси не ги забележуваат (бидејќи овие несакани програми не се вируси и често се инсталирани од вас, дури и ако не известување).

Погледнете го видеото: How to Hide Wifi Wireless Security Password in Windows 10 8 7. The Teacher (Мај 2024).