Проверете го интегритетот на системските датотеки во Windows 7

Во случај на дефекти на компјутерот, не е непотребно решение за проверка на ОС за интегритетот на системските датотеки. Тоа е штета или бришење на овие предмети што честопати предизвикува компјутер да работи неправилно. Ајде да видиме како може да ја извршите оваа операција во Windows 7.

Видете исто така: Како да проверите Windows 10 за грешки

Начини да се провери

Ако забележите какви било грешки за време на работењето на компјутерот или неговото погрешно однесување, на пример, периодниот изглед на синиот екран на смртта, тогаш, пред сè, треба да го проверите дискот за грешки. Ако овој тест не открие грешки, тогаш во овој случај, треба да се сврти кон скенирање на системот за интегритетот на системските датотеки, за што детално ќе разговараме подолу. Оваа операција може да се изврши или со користење на можностите на трети лица софтвер, или со користење на лансирањето на вградената алатка Utility 7 "SFC" преку "Командна линија". Треба да се напомене дека дури и трети лица програми се користат само за активирање "SFC".

Метод 1: Windows поправка

Една од најпопуларните програми за трети лица за скенирање на вашиот компјутер за оштетување на системските датотеки и нивно поправка во случај на откривање на проблеми е Windows Repair.

  1. Отворете го поправката за Windows. За да почнете со проверка за оштетување на системските датотеки, веднаш во делот "Чекори за претходно поправки" кликнете на јазичето "Чекор 4 (опционално)".
  2. Во прозорецот што се отвора, кликнете на копчето. "Провери".
  3. Стартува стандардна Windows алатка "SFC"кој врши скенирање, а потоа ги прикажува своите резултати.

Подетално за работата на оваа алатка ќе зборуваме со внимание Метод 3затоа што исто така може да биде лансиран користејќи ги алатките на оперативниот систем на Microsoft.

Метод 2: Гладни комунални услуги

Следната сеопфатна програма за оптимизација на компјутерот, со која можете да го проверите интегритетот на системските датотеки, е Glary Utilities. Користењето на оваа апликација има една важна предност во однос на претходниот метод. Тоа лежи во фактот дека Glory Utilites, за разлика од Windows Repair, има интерфејс на руски јазик, што во голема мера го олеснува извршувањето на задачата од страна на домашните корисници.

  1. Испратете ги Glary Utilities. Потоа одете на делот "Модули"со префрлување на соодветното јазиче.
  2. Потоа користете ја страничната лента за да отидете до "Услуга".
  3. За да ја активирате проверката за интегритетот на елементите на оперативниот систем, кликнете на објектот "Врати ги системските датотеки".
  4. После тоа, се активира истата системска алатка. "SFC" во "Командна линија", што веќе го спомнавме кога ги опишувавме активностите во програмата Windows Repair. Тој што врши компјутерско скенирање за оштетување на системските датотеки.

Повеќе информации за работата "SFC" презентирани при разгледување на следниот метод.

Метод 3: "Командна линија"

Активирај "SFC" за да скенирате за оштетување на системските датотеки на Windows, можете да користите само ОС алатки, и конкретно "Командна линија".

  1. Да предизвика "SFC" користејќи ги вградените алатки на системот, треба веднаш да го активирате "Командна линија" со администраторски привилегии. Кликни "Старт". Кликни "Сите програми".
  2. Барајте папка "Стандард" и оди во неа.
  3. Се отвора листа во која треба да пронајдете име. "Командна линија". Десен клик на неа (PKM) и изберете "Стартувај како администратор".
  4. Шел "Командна линија" работи.
  5. Тука треба да се вози тим кој ќе ја лансира алатката. "SFC" со атрибут "скенирање". Внесете:

    sfc / scannow

    Кликни Внесете.

  6. Во "Командна линија" активирана проверка за проблеми во алатката за системски датотеки "SFC". Напредокот на операцијата може да се набљудува со користење на прикажаните информации во проценти. Не може да се затвори "Командна линија" додека постапката не е завршена, инаку нема да знаете за неговите резултати.
  7. По завршувањето на скенирањето "Командна линија" Се појавува натпис, покажувајќи го својот крај. Доколку алатката не детектира никакви проблеми во датотеките на оперативниот систем, тогаш под информациите за описот ќе се прикаже информацијата дека алатката не открила повреди на интегритет. Ако проблемот се уште е пронајден, тогаш нивните податоци за декрипција ќе бидат прикажани.

Внимание! Со цел SFC не само да го проверува интегритетот на системските датотеки, туку и да ги врати, доколку се најдат грешки, се препорачува да се вметне инсталациониот диск на оперативниот систем пред да се стартува алатката. Тоа мора да биде токму уредот од кој Windows е инсталиран на овој компјутер.

Постојат неколку варијанти на користење на алатката. "SFC" да се провери интегритетот на системските датотеки. Ако треба да извршите скенирање без стандардно да ги вратите исчезнатите или оштетените објекти на ОС, тогаш во "Командна линија" треба да ја внесете командата:

sfc / потврдисето

Ако треба да проверите одредена датотека за штета, треба да ја внесете командата што одговара на следнава шема:

sfc / scanfile = адреса на датотека

Исто така, постои посебна команда за проверка на оперативниот систем лоциран на друг тврд диск, односно не ОС во кој моментално работите. Нејзиниот образец изгледа вака:

sfc / scannow / offwindir = directory_dir_c_Windows

Лекција: Овозможување на "командната линија" во Windows 7

Проблем со трчање "SFC"

Кога ќе се обидете да активирате "SFC" таков проблем може да се случи тоа "Командна линија" Се појавува порака дека активирањето на услугата за наплата не успеа.

Најчеста причина за овој проблем е оневозможување на системската услуга. "Инсталатор на Windows". За да можете да ја скенирате компјутерската алатка "SFC", треба да се вклучи.

  1. Кликни "Старт"оди "Контролен панел".
  2. Влези "Систем и безбедност".
  3. Сега кликнете "Администрација".
  4. Ќе се појави прозорец со листа на различни системски алатки. Кликни "Услуги"да се направи транзиција кон Менаџер на услуги.
  5. Започнува прозорец со листа на системски услуги. Тука треба да го најдете името "Инсталатор на Windows". За да го олесни пребарувањето, кликнете на името на колоната. "Име". Елементите се изградени според азбуката. Наоѓање на саканиот објект, проверете каква вредност има во полето Тип на подигнување. Ако има натпис "Исклучено", тогаш услугата треба да биде овозможена.
  6. Кликни PKM со името на наведената услуга и во листата изберете "Properties".
  7. Отвора обвивката на услугата. Во делот "Општо" клик област Тип на подигнувањекаде вредноста е моментално поставена "Исклучено".
  8. Отвора листа. Тука треба да ја изберете вредноста "Упатство".
  9. Откако ќе ја поставите посакуваната вредност, кликнете "Примени" и "Добро".
  10. Во Менаџер на услуги во колоната Тип на подигнување линијата на елементот што ни треба е поставено на "Упатство". Ова значи дека сега можете да го извршите "SFC" преку командната линија.

Како што можете да видите, можете да почнете со проверка на компјутерот за интегритетот на системските датотеки, користејќи ги програмите од трети страни или користејќи ги "Командна линија" Windows. Сепак, без оглед на тоа како ја извршувате проверката, сеуште го извршува системската алатка. "SFC". Тоа е, трети лица апликации само може да се направи полесно и повеќе интуитивен да започне вградена алатка за скенирање. Затоа, не постои точка во преземањето и инсталирањето на трети лица софтвер, особено за да се направи овој тип на тест. Точно, ако веќе е инсталирано за вашите општи системи за оптимизација на вашиот компјутер, тогаш секако можете да го користите за активирање "SFC" овие софтверски производи, бидејќи тоа е уште поудобно отколку што делува традиционално преку "Командна линија".

Погледнете го видеото: Dragnet: Homicide The Werewolf Homicide (Мај 2024).