Како да ги исклучите звуците за известување на Windows 10

Системот за известување во Windows 10 може да се смета за лесен, но некои аспекти на нејзината работа може да предизвикаат незадоволство кај корисниците. На пример, ако не го исклучите компјутерот или лаптопот навечер, може да ве разбуди со звук за известување од Windows Defender, кој извршил закажана проверка или порака дека рестартирањето на компјутерот е закажано.

Во вакви случаи, целосно може да го отстраните известувањето, или едноставно можете да го исклучите звукот на Windows 10 известувања, без да ги исклучите, за што ќе се дискутира подоцна во упатствата.

Исклучете го звукот на известувања во поставките на Windows 10

Првиот метод ви овозможува да го користите Windows 10 "Опции" за да го исклучите звукот на известувања, додека, доколку е потребно, можно е да се отстранат звучни известувања само за одредени апликации и програми за продавница за десктопот.

  1. Одете во Start - Options (или притиснете ги копчињата Win + I) - Систем - Известувања и дејства.
  2. За секој случај: на врвот на поставките за известување, можете целосно да ги оневозможите известувањата користејќи опција "Примање известувања од апликациите и другите испраќачи".
  3. Подолу во делот "Примање известувања од овие испраќачи" ќе видите листа на апликации за кои се можни поставките за известувања за Windows 10, можете целосно да ги оневозможите известувањата. Ако сакате да ги исклучите само известувачките звуци, кликнете на името на апликацијата.
  4. Во следниот прозорец, исклучете го "Beep when receiving notification".

За да обезбедите дека звуците за повеќето известувања на системот не се репродуцираат (како пример за извештајот за верификација на Windows Defender), исклучете ги звуците за апликацијата за безбедност и сервис центар.

Забелешка: некои апликации, на пример, инстант-медијатори, може да имаат свои поставувања за звуци за известување (во овој случај, се репродуцира нестандардниот Windows 10 звук), за да ги оневозможите, проучете ги параметрите на самата апликација.

Менување на поставките за звук за стандардно известување

Друг начин да се оневозможи стандардниот звук за известување за Windows 10 за пораките на оперативниот систем и за сите апликации е да ги користите поставките на звукот на системот во контролниот панел.

  1. Одете до контролниот панел Windows 10, осигурајте се дека во "View" во горниот десен дел е поставено на "Икони". Изберете "Звук".
  2. Отворете табулаторот "Звуци".
  3. Во листата на звуци "Софтверски настани" пронајдете ја ставката "Известување" и одберете ја.
  4. Во листата "Звуци", наместо стандардниот звук, изберете "None" (се наоѓа на врвот на листата) и примени ги поставките.

После тоа, сите известувања се огласуваат (повторно, станува збор за стандардни Windows 10 известувања, за некои програми што треба да направите поставувања во самиот софтвер) ќе бидат исклучени и нема да мора да ве вознемируваат одеднаш, додека самите пораки за настани ќе продолжат да се појавуваат во центарот за известувања .

Погледнете го видеото: SCP-1730 What Happened to Site-13? Part 1. Euclid. Building scp (Мај 2024).