Android System Webview - што е оваа апликација и зошто таа не се вклучува

Сопствениците на Android телефони и таблети понекогаш не обрнуваат внимание на примената на Android System Webview com.google.android.webview во листата на апликации и поставуваат прашања: која е оваа програма, а понекогаш и зошто таа не се активира и што треба да се направи за да се овозможи тоа.

Во оваа кратка статија - во детали за тоа што ја содржи наведената апликација, како и зошто таа може да биде во "Disabled" држава на вашиот Android уред.

Што е Андроид систем Webview (com.google.android.webview)

Андроид систем Webview е системска апликација која ви овозможува да отворате врски (сајтови) и други веб содржини во апликациите.

На пример, развив андроид апликација за сайта remontka.pro и ми треба можност да отворам некоја страница од овој сајт во мојата апликација без да се префрлам на стандардниот прелистувач, за оваа цел можете да го користите Android System Webview.

Речиси секогаш оваа апликација е однапред инсталирана на уреди, меѓутоа, ако поради некоја причина не е (на пример, сте ја избришале со користење на root пристап), можете да го преземете од Play Store: //play.google.com/store/apps /details?id=com.google.android.webview

Зошто оваа апликација не се вклучува

Второто често поставувано прашање за Android System Webview е зошто е исклучено и не се вклучува (како да го овозможите).

Одговорот е едноставен: бидејќи Андроид 7 Нугат, тој повеќе не се користи и не е стандардно оневозможен. Сега истите задачи се вршат преку механизмите на Google Chrome или вградените алатки на самите апликации, т.е. Нема потреба да го вклучите.

Ако имате итна потреба да овозможите System Webview во Android 7 и 8, за ова постојат следниве два начина.

Првиот е поедноставен:

  1. Во апликациите, оневозможете го Google Chrome.
  2. Инсталирајте / надградба на Android System Webview од Play Store.
  3. Отворете нешто што го користи Android System Webview, на пример, одете на поставувања - За уредот - Правни информации - Правни информации на Google, а потоа отворете еден од линковите.
  4. После тоа, вратете се на апликацијата, и можете да видите дека е вклучен.

Забележете дека по вклучувањето на Google Chrome ќе се исклучи - тие не работат заедно.

Втората е малку покомплицирана и не секогаш работи (понекогаш не е можно да се префрли способноста).

  1. Вклучете го програмерскиот режим на вашиот уред со Android.
  2. Одете во делот "За програмери" и кликнете на "Service WebView".
  3. Може да видите таму можност да изберете помеѓу Chrome Стабилно и Android System WebView (или Google WebView, што е истото).

Ако ја промените услугата WebView од Chrome на Android (Google), ќе ја овозможите апликацијата разгледана во статијата.

Погледнете го видеото: What is Android System Webview?. Hmesha Update Aata Hai (Мај 2024).