Linux Live USB Creator 2.9.4


Ако треба да инсталирате оперативен систем на Linux на вашиот компјутер, тогаш првото нешто што треба да ја постигнете оваа задача е бутабилен USB флеш драјв со избраната дистрибуција на овој оперативен систем. За такви цели, најдоброто можно користење Linux Live USB Creator.

Linux Live USB Creator е бесплатна алатка за создавање на бутабилен USB медиум со дистрибуција на добро познатиот бесплатен Linux оперативен систем.

Препорачуваме да видите: Други програми за создавање на бутабилни флеш дискови

Преземи Линукс дистрибуција

Ако сеуште не сте ја презеле дистрибутивната комплет Линукс, тогаш оваа задача може да се изврши директно во програмскиот прозорец. Треба само да ја одберете посакуваната верзија на дистрибуцијата, по што ќе биде побарано да ја преземете сликата на системот сами од официјалниот сајт или автоматски (десно во прозорецот на програмата).

Копирање на податоци на USB флеш драјв од CD

Ако имате комплет за дистрибуција на Линукс достапен на дискот и треба да го пренесете на USB флеш драјв и да го направите бутабилен, тогаш Linux Live USB Creator има посебна функција која ви овозможува да ја извршите оваа задача, целосно пренесување на информации од CD во бутабилен USB флеш диск.

Користење на датотека со слики

Да претпоставиме дека веќе имате преземено Линукс сликата на вашиот компјутер. За да започнете да креирате бутабилен флеш-уред, треба само да ја наведете оваа датотека во програмата, по што можете да почнете да ја снимате сликата на USB-уред.

Извршување на Линукс од под Windows

Друга интересна функција на програмата ви овозможува да го стартувате Linux на компјутер со оперативен систем Windows. Меѓутоа, за оваа функција да работи, ќе треба да пристапите на Интернет (за да преземете дополнителни датотеки од виртуелната машина VirtualBox). Во иднина, Linux ќе работи на компјутер кој работи на Windows директно од флеш диск.

Предности:

1. Практичен и модерен интерфејс со поддршка за рускиот јазик;

2. Напредна карактеристика поставена за создавање на бутабилен медиум (во споредба со програмата Universal USB Installer);

3. Утилите се дистрибуираат апсолутно бесплатно.

Недостатоци:

1. Не е идентификуван.

Linux Live USB Creator е идеална алатка ако одлучивте со сопственото искуство што е Linux OS. Програмата ќе ви овозможи да креирате бутабилен USB флеш драјв за нормална инсталација на овој оперативен систем и да креирате Live-CD за да го извршите флеш-уредот користејќи виртуелна машина.

Преземете Linux Live USB Creator бесплатно

Преземете ја најновата верзија на програмата од официјалниот сајт

Xilisoft DVD Creator STOIK бод Создателот Слободен креатор на мем Утеботин

Споделете ја статијата во социјалните мрежи:
Linux Live USB Creator е лесна апликација за создавање на бутабилни USB-дискови со слики од разни дистрибуции на Linux.
Систем: Windows 7, 8, 8.1, 10, XP, Vista
Категорија: Осврти на програма
Развивач: Thibaut Lauziere
Цена: бесплатно
Големина: 6 MB
Јазик: руски
Верзија: 2.9.4

Погледнете го видеото: How to create a bootable USB stick with Linux Live USB Creator LiLi (Мај 2024).