Internet Explorer за Windows 10

По инсталирањето на новиот оперативен систем на Мајкрософт, многу луѓе го поставуваат прашањето каде е стариот IE прелистувач или како да преземаат Internet Explorer за Windows 10. И покрај фактот дека новиот Microsoft Edge прелистувач се појавил во 10-ka, стариот стандарден прелистувач исто така може да биде корисен: за некој тогаш тоа е повеќе познато, а во некои ситуации оние сајтови и услуги кои не работат во други прелистувачи работат во него.

Ова упатство опишува како да го стартувате Internet Explorer во Windows 10, прицврстете ја кратенката во лентата со задачи или на работната површина, и што да правам ако IE не започне или не е на компјутерот (како да се овозможи IE 11 во Windows компонентите 10 или, ако овој метод не работи, рачно инсталирајте Internet Explorer во Windows 10). Видете исто така: Најдобар прелистувач за Windows.

Стартувај го Internet Explorer 11 на Windows 10

Internet Explorer е една од главните компоненти на Windows 10, на кој зависи операцијата на ОС (ова е случај уште од Windows 98) и не може целосно да се отстрани (иако може да го исклучите, видете Како да го отстраните Internet Explorer). Соодветно на тоа, ако ви треба IE browser, не треба да барате каде да ја преземете, најчесто треба да извршите еден од следниве едноставни чекори за да започнете.

  1. Во потрагата по лентата со задачи, почнете да пишувате Интернет, во резултатите ќе видите елемент на Internet Explorer, кликнете на него за да го стартувате прелистувачот.
  2. Во менито за почеток во листата на програми одете во папката "Стандард - Виндоус", во него ќе видите кратенка за стартување на Internet Explorer
  3. Одете во папката C: Program Files Internet Explorer и стартувајте ја датотеката iexplore.exe од оваа папка.
  4. Притиснете ги копчињата Win + R (Win - клуч со логото на Windows), внесете iexplore и притиснете Enter или OK.

Мислам дека 4 начини за лансирање на Internet Explorer ќе бидат доволни и во повеќето случаи работат, со исклучок на ситуацијата кога iexplore.exe недостасува од папката Program Files Internet Explorer (овој случај ќе се дискутира во последниот дел од прирачникот).

Како да го ставите Internet Explorer на работната лента или работната површина

Доколку е поудобно да имате кратенка на Internet Explorer, можете лесно да ја ставите на работната лента на Windows 10 или на работната површина.

Наједноставниот (според мое мислење) начини да го направите ова:

  • За да прикачите кратенка на лентата со програми, почнете да ја пишувате Internet Explorer во потрагата по Windows 10 (копчето на лентата со задачи таму), кога пребарувачот се појавува во резултатите од пребарувањето, кликнете со десното копче врз неа и изберете "Пин на лентата со задачи" . Во истото мени, можете да ја поправите апликацијата на "почетниот екран", односно во форма на мени за старт мени.
  • За да креирате кратенка на Internet Explorer на вашата работна површина, можете да го направите следново: исто како и во првиот случај, најдете IE во пребарувањето, кликнете со десното копче врз неа и изберете ја изборната ставка "Отвори папка со датотека". Ќе се отвори папка со кратенка, само копирајте ја на работната површина.

Овие не се сите начини: на пример, можете едноставно да кликнете со десното копче на работната површина, изберете "Креирај" - "Кратенка" од контекстното мени и наведете ја патеката до датотеката iexplore.exe како објект. Но, се надевам, за решавање на проблемот, посочените методи ќе бидат доволни.

Како да инсталирате Internet Explorer во Windows 10 и што да направите ако не започне на опишаните начини

Понекогаш може да испаднат дека Internet Explorer 11 не е во Windows 10 и погоре опишаните методи за лансирање не функционираат. Најчесто ова укажува на тоа дека потребната компонента е оневозможена во системот. За да го овозможите, обично е доволно да ги извршите следните чекори:

  1. Одете до контролниот панел (на пример, преку менито со десен клик на копчето "Start") и отворете ја ставката "Programs and Features".
  2. Налево, одберете "Вклучи или исклучи функции на Windows" (потребни се административни права).
  3. Во прозорецот што се отвора, пронајдете го објектот Internet Explorer 11 и вклучете го ако е оневозможено (ако е овозможено, тогаш ќе ја опишам можната опција).
  4. Кликнете Во ред, почекајте инсталацијата и рестартирајте го компјутерот.

По овие чекори, Internet Explorer треба да се инсталира во Windows 10 и да работи на вообичаен начин.

Ако IE веќе е овозможено во компонентите, пробајте да го исклучите, повторно да го рестартирате, а потоа повторно да овозможите и да го рестартирате: ова може да ги реши проблемите со отворањето на прелистувачот.

Што да направите ако Internet Explorer не е инсталиран во "Вклучи или исклучи функции на Windows"

Понекогаш постојат неуспеси кои не ви дозволуваат да инсталирате Internet Explorer со конфигурирање на компонентите на Windows 10. Во овој случај, можете да го испробате ова решение.

  1. Стартувај ја командната линија како Администратор (за ова, можете да го користите менито повикано од копчињата Win + X)
  2. Внесете ја командата dism / online / enable-feature / featurename: Internet Explorer-Optional-amd64 / all и притиснете Enter (ако имате 32-битен систем, заменете x86 со командата amd64)

Ако сè оди добро, се согласувате да го рестартирате компјутерот, по што можете да започнете и да го користите Internet Explorer. Ако тимот извести дека наведената компонента не е пронајдена или не може да се инсталира поради некоја причина, може да постапите на следниов начин:

  1. Преземете ја оригиналната ISO слика на Windows 10 во истиот bits како вашиот систем (или поврзете USB флеш диск, вметнете диск со Windows 10, ако имате).
  2. Монтирајте ја ISO сликата во системот (или поврзете USB флеш диск, вметнете диск).
  3. Стартувај ја командната линија како администратор и користете ги следните команди.
  4. Dism / mount-image /imagefile:E:sources/install.wim / index: 1 / mountdir: C: win10image (во оваа команда, E е буквата на дискот со дистрибуцијата на Windows 10).
  5. Дис / слика: C: win10image / enable-feature / featurename: Internet Explorer-Optional-amd64 / all (или x86 наместо amd64 за 32-битни системи). По извршувањето веднаш одбијте да го рестартирате.
  6. Dism / unmount-image / mountdir: C: win10image
  7. Рестартирајте го компјутерот.

Ако овие акции не помагаат да го принудат Internet Explorer да работи, јас би препорачал проверка на интегритетот на системските датотеки на Windows 10. И дури и ако не можете да фиксирате ништо тука, тогаш можете да го погледнете статијата за поправање на Windows 10 - може да вреди да се ресетира систем.

Дополнителни информации: за да го преземете инсталатерот на Internet Explorer за други верзии на Windows, удобно е да се користи специјалната официјална страница //support.microsoft.com/ru-ru/help/17621/internet-explorer-downloads

Погледнете го видеото: How to Download & Install Internet Explorer on Windows 10 (Мај 2024).