Како да го оневозможите Windows Firewall

Од разни причини, корисникот можеби ќе треба да го оневозможи заштитниот ѕид вграден во Windows, но не секој знае како да го стори тоа. Иако задачата, искрено, е доста едноставна. Видете исто така: Како да го оневозможите Windows 10 firewall-от.

Дејствата опишани подолу ќе ви овозможат да го оневозможите заштитниот ѕид во Windows 7, Виста и Windows 8 (слични акции се опишани на официјалната веб-страница на Microsoft // www.windows.microsoft.com/ru-ru/windows-vista/turn-windows-firewall-on-or-off ).

Затворање на заштитен ѕид

Значи, тука е она што треба да направите за да го исклучите:

  1. Отворете ги поставките на огнениот ѕид, за кои во Windows 7 и Windows Vista кликнете на "Control Panel" - "Security" - "Windows Firewall". Во Windows 8, можете да почнете да пишувате "Firewall" на почетниот екран или во десктоп режим да го поместите покажувачот на глувчето на некој од десните агли, кликнете на "Опции", потоа "Контролен панел" и отворете го "Windows Firewall" во контролниот панел.
  2. Во поставките на левиот заштитен ѕид, изберете "Вклучи и исклучи Windows Firewall".
  3. Изберете ги опциите што ги сакате, во нашиот случај "Оневозможи Windows Firewall".

Меѓутоа, во некои случаи, овие дејства не се доволни за целосно да се оневозможат заштитниот ѕид.

Оневозможи служба на заштитен ѕид

Одете во "Контролен панел" - "Администрација" - "Услуги". Ќе видите листа на извршени услуги, меѓу кои работи и Windows Firewall услугата. Десен-клик на услугата и изберете "Properties" (или едноставно кликнете двапати со глувчето). После тоа, кликнете на копчето "Стоп", потоа во полето "Старт тип", изберете "Исклучено". Сите, сега заштитниот ѕид на Windows е целосно оневозможен.

Треба да се напомене дека ако треба повторно да го вклучите заштитниот ѕид - не заборавајте повторно да ја овозможите услугата што одговара на неа. Инаку, заштитниот ѕид не започнува и пишува "прозорски ѕид на прозорците не успеа да ги смени некои поставки". Патем, истата порака може да се појави ако има и други огнени ѕидови во системот (на пример, членови на вашиот антивирус).

Зошто да го оневозможите Windows Firewall

Не постои директна потреба за оневозможување на вградениот заштитен ѕид на Windows. Ова може да биде оправдано ако инсталирате друга програма која ги извршува функциите на заштитен ѕид или во неколку други случаи: особено за активаторот на разни пиратски програми, ова исклучување е потребно. Јас не препорачувам користење нелиценциран софтвер. Меѓутоа, ако го исклучите вградениот огнен ѕид токму за оваа намена, не заборавајте да го вклучите кога ќе ја завршите работата.

Погледнете го видеото: How to Hide Wifi Wireless Security Password in Windows 10 8 7. The Teacher (Мај 2024).