Како да отворите Docx и Doc датотеки?

Docx и Doc датотеките се поврзани со текстуални датотеки во Microsoft Word. Докот формат се појави релативно неодамна, почнувајќи од верзијата од 2007 година. Што можам да кажам за него?

Клучот, можеби, е тоа што ви овозможува да компресирате информации во документот: поради тоа што датотеката зазема помалку простор на вашиот хард диск (точно, кој има многу такви датотеки и мора да работи со нив секој ден). Патем, соодносот на компресија е прилично пристоен, малку помалку отколку ако формат Doc е ставен во Zip архивата.

Во оваа статија би сакал да дадам неколку алтернативни опции отколку да ги отворам документите Docx и Doc. Особено затоа што Word не секогаш може да биде на компјутер на пријател / сосед / пријател / роднина, итн.

1) Отворена канцеларија

Алтернативен канцелариски пакет, со бесплатен. Лесно заменува програма: Word, Excel, Power Point.

Работи на 64-битни системи, како и на 32. Целосна поддршка за рускиот јазик. Во прилог на поддршка за Microsoft Office формати, го поддржува сопствениот.

Една мала екранот од прозорецот што се извршува:

2) Yandex диск услуга

Линк за регистрација: //disk.yandex.ru/

Сè е многу едноставно овде. Регистрирајте се на Yandex, добијте пошта, а исто така ви се дава диск од 10 GB во кој можете да ги чувате вашите датотеки. Датотеките на формати на Docx и Doc во Yandex можат лесно да се гледаат без да се остави прелистувачот.

Патем, исто така е погодно дека ако седнете да работат за друг компјутер, тогаш ќе ги имате работните фајлови на дофат на раката.

3) Док Читач

Официјален сајт: //www.foxpdf.com/Doc-Reader/Doc-Reader.html

Ова е специјална програма дизајнирана да ги отвора Docx и Doc датотеките на компјутери без Microsoft Word. Удобно е да го носите со себе на флеш диск: ако ништо друго, можете брзо да го инсталирате на вашиот компјутер и да ги гледате потребните датотеки. Нејзините способности се доволни за повеќето задачи: погледнете го документот, отпечатете, копирајте нешто од него.

Патем, големината на програмата е едноставно смешно: само 11 MB. Се препорачува за носење со вас на флеш диск, оние кои често работат со компјутер. 😛

И ова е како изгледа отворен документ во него (датотека Docx е отворена). Ништо не се пресели многу, сè се прикажува нормално. Можете да работите!

Тоа е за денес. Имајте одличен ден сите ...

Погледнете го видеото: How to Show Hide Text in Documents. Microsoft Word 2016 Tutorial. The Teacher (Април 2024).