Google ќе го затвори своето облачно складирање

Компанијата Google во последно време започна вистинско ребрендирање. Прво, системот за исплата на Android Pay и Smart Wear Watch беа преименувани. Тие беа заменети со Google Pay и Wear OS, соодветно.

Компанијата не запре на ова и неодамна го објави затворањето на Google Drive, кој во Русија е познат како Google Drive. Ова е услуга за складирање информации во облакот. Наместо тоа, ќе биде Google One, кој според официјалните извори ќе чини помалку и сеуште има поширок спектар на функции и способности.

Вообичаениот Google Drive ќе биде заменет со Google One

Досега услугата е достапна само за жителите на САД. Претплата за 200 GB чини 2,99 $, 2 TB - 19,99 долари. Во Русија, стариот ресурс се уште е во функција, но со сигурност може да се каже дека за кратко време иновацијата ќе стигне до нашата земја.

Вреди да се спомене интересен факт за тарифите. Во новата верзија на "облак" нема да има тарифа за 1 ТБ, меѓутоа ако услугата е активирана во старата услуга, корисникот ќе добие тарифа од 2 GB без дополнителен трошок.

Значењето на промената на името сеуште не е сосема јасно. Има сериозна загриженост дека корисниците ќе се збунат. Патем, иконите и дизајнот исто така ќе се заменат, па Google темелно ја менува услугата. За можно губење на податоци не вреди да се загрижува. Малку е веројатно дека компанијата ќе го дозволи ова. Иако официјалните информации за ова прашање сè уште не се.

Погледнете го видеото: Cloud Computing - Computer Science for Business Leaders 2016 (Мај 2024).