Објавен е апликација Google Docs for Android

Вчера официјалната апликација Google Docs се појави на Google Play. Генерално, постојат уште две апликации кои се појавија порано и исто така ви дозволуваат да ги уредувате вашите документи во вашата сметка на Google - Google Drive и Quick Office. (Исто така може да биде интересно: Бесплатно Microsoft Office онлајн).

Во исто време, Google Drive (Disk), како што имплицира името, апликацијата примарно работи со облак складирање и, меѓу другото, дефинитивно има потреба од пристап до Интернет, а Quick Office е дизајниран да отвора, создава и уредува Microsoft документи Office - текст, табеларни пресметки и презентации. Кои се разликите во новата апликација?

Соработувајте на документи во мобилната апликација Google Docs

Со помош на нова апликација, нема да ги отворате документите Microsoft. Docx или. Doc, за тоа не постои. Како што следува од описот, има за цел да креира и уредува документи (тоа се Google документи кои се наменети) и да соработуваат на нив, со посебен акцент да се стават на вториот аспект и ова е главната разлика од другите две апликации.

Google Docs for Android има способност да соработува со документи во реално време на вашиот мобилен уред (како и во веб апликацијата), односно гледате промени направени од други корисници во презентација, табеларна или документ. Покрај тоа, можете да коментирате за акцијата, или да одговорите на коментари, да ја уредувате листата на корисници на кои им е дозволен пристап до уредување.

Покрај функциите за соработка, можете да работите и на документите во апликацијата Google Docs без интернет пристап: поддржано е уредување и креирање на офлајн (што не беше во Google Drive, потребна е конекција).

Што се однесува до директното уредување на документите, основните основни функции се достапни: фонтови, усогласување, едноставни функции за работа со табели и некои други. Јас не експериментирав со табели, формули и создавање презентации, но мислам дека можете да ги најдете основните работи што ви се потребни таму, а дефинитивно можете да ја видите презентацијата.

Искрено, јас не разбирам зошто да се направат неколку апликации со функции што се преклопуваат, наместо, на пример, да се имплементира сè и одеднаш во едно, најпогодниот кандидат се чини дека е Google Drive. Можеби ова се должи на различни развојни тимови со сопствени идеи, можеби со нешто друго.

Како и да е, новата апликација е дефинитивно корисна за оние кои претходно работеле заедно во Google Docs, но не знам сигурно за другите корисници.

Преземете Google Docs бесплатно од официјалната продавница за апликации тука: //play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.docs.editors.docs

Погледнете го видеото: The Internet of Things by James Whittaker of Microsoft (Мај 2024).