Бесплатни програми за поправка флеш мемории

Различни проблеми со USB-дискови или флеш-уреди - ова е нешто со кое се соочува секој сопственик. Компјутерот не го гледа USB-приклучокот, датотеките не се бришат или пишуваат, Windows пишува дека дискот е заштитен од записот, големината на меморијата е неправилно прикажана - ова не е комплетна листа на такви проблеми. Можеби, ако компјутерот едноставно не го детектира уредот, овој водич исто така ќе ви помогне: Компјутерот не го гледа USB-драјвот (3 начини да се реши проблемот). Ако флеш-уредот е откриен и работи, но треба да ги вратите датотеките од него, прво препорачувам да се запознаете со материјалот од Програмата за наплата на податоци.

Ако различни начини да се поправат грешките на USB-уредот со манипулација со драјверите, акциите во Windows Disk Management или користење на командната линија (diskpart, формат, итн.) Не доведоа до позитивен резултат, може да пробате комуналии и програми за поправка на флеш-драјвови што се обезбедени како производители , на пример, Кингстон, Силикон Моќ и Трансценд, и трети лица програмери.

Забележувам дека употребата на програмите опишани подолу не може да се поправи, туку да го влоши проблемот, а тестирањето на нивните перформанси на работниот флеш-уред може да доведе до неуспех. Сите ризици што ги земате. Упатства исто така може да бидат корисни: Флеш-диск пишува Вметнете го дискот во уредот, Windows не може да го заврши форматирањето на флеш-драјвот, барањето за дескриптор на USB-уредот не успеа, шифра 43.

Оваа статија прво ќе ги опише комерцијалните комунални претпријатија на популарните производители - Kingston, Adata, Silicon Power, Apacer и Transcend, како и универзална алатка за SD мемориски картички. И после тоа - детален опис за тоа како да го пронајдете меморискиот контролер на вашиот диск и да пронајдете бесплатна програма за поправка на овој конкретен флеш диск.

Transcend JetFlash Online Recovery

За да се обнови функционалноста на дисковите USB Transcend, производителот нуди сопствена алатка, Transcend JetFlash Online Recovery, која е теоретски компатибилна со повеќето модерни флеш дискови произведени од оваа компанија.

Официјалната веб-страница има две верзии на програмата за поправка на Transcend флеш дискови - една за JetFlash 620, а другата за сите други дискови.

За да комуницирате, мора да имате интернет конекција (автоматски да го одредите специфичниот метод за наплата). Уредот ви овозможува да закрепнете флеш драјв со двете форматирање (Поправете го уредот и избришете ги сите податоци) и, ако е можно, со зачувување на податоци (Поправете го уредот и чувајте ги постоечките податоци).

Можете да преземете Transcend JetFlash Online Recovery комунални услуги од официјалниот сајт //www.transcend-info.com/supports/special.aspx?no=3

Силиконска моќност Flash Drive Recovery Software

На официјалната веб страница на Silicon Power во делот "Поддршка" е презентирана програма за поправка на флеш драјвови на овој производител - USB Flash Drive Recovery. За да ја преземете, ќе треба да внесете е-поштенска адреса (не е потврдена), тогаш е вчитана ZIP-датотеката UFD_Recover_Tool, која содржи SP Recovery Utility (бара компоненти за .NET Framework 3.5 да работи, ќе бидат преземени автоматски ако е потребно).

Слично на претходната програма, SP Flash Drive Recovery бара интернет конекција и реставрацијата на работата се одвива во неколку чекори - одредување на параметрите за USB диск, преземање и распакување на соодветна алатка за тоа, а потоа автоматски да ги изврши потребните активности.

Преземете програма за поправка на флеш драјвови Силиконска моќност SP Flash Drive Recovery Software може да биде ослободена од официјалниот веб-сајт //www.silicon-power.com/web/download-USBrecovery

Kingston формат комунални

Ако имате Kingston DataTraveler HyperX 3.0 диск, тогаш на официјалната веб-страница на Kingston можете да најдете алатка за поправка на оваа линија на флеш меморија која ќе ви помогне да ја форматирате дискот и да ја доведете во состојба што ја имала при купувањето.

Превземете го Kingston формат за бесплатно од http://www.kingston.com/en/support/technical/downloads/111247

АДАТА USB Flash Drive Онлајн Обнова

Производителот Adata, исто така, има своја сопствена алатка која ќе ви помогне да ги поправите грешките со флеш драјвот, ако не можете да ја прочитате содржината на флеш драјвот, Windows известува дека дискот не е форматиран или кога гледате други грешки поврзани со уредот. За да ја преземете програмата, ќе треба да го внесете серискиот број на флеш-уредот (така што ќе го вчитува токму она што е потребно), како на сликата подолу.

По преземањето, стартување на преземената алатка и изведување на неколку едноставни чекори за обновување на USB-уредот.

Официјалната страница каде што можете да го преземете ADATA USB Flash Drive Online Recovery и прочитајте за користењето на програмата - //www.adata.com/ru/ss/usbdiy/

Apacer Repair Utility, Apacer Flash Drive алатката за поправка

Неколку програми се достапни за Apacer флеш дискови - различни верзии на Apacer Repair Utility (кои, сепак, не можат да се најдат на официјалната веб-страница), како и Apacer Flash Drive Repair Tool, достапни за преземање на официјалните страници на некои од Apacer флеш-уредите (погледнете го официјалниот сајт). Вашиот USB диск модел и погледнете во делот за преземања на дното на страницата).

Очигледно, програмата врши една од две дејства - едноставно форматирање на уредот (Форматирај ставка) или форматирање на ниско ниво (Врати ставка).

Форматер Силиконска енергија

Форматер Силикон Моќ е бесплатна алатка за форматирање на ниско ниво за флеш дискови кои, според прегледите (вклучително и во коментарите на тековната статија), работат за многу други дискови (но ја користат на свој ризик и ризик), овозможувајќи ви да ги вратите нивните перформанси кога нема други методите не помагаат.

На официјалниот веб-сајт на СП, утилицата веќе не е достапна, па ќе морам да го користам Google за да ја преземам (не давам линкови до неофицијални локации за овој сајт) и не заборавајте да ја проверите преземената датотека, на пример, на VirusTotal пред да ја стартувате.

SD мемориска картичка Formatter за поправка и форматирање на SD, SDHC и SDXC мемориски картички (вклучувајќи и Micro SD)

Асоцијацијата на производители на SD картички нуди сопствена универзална алатка за форматирање на соодветните мемориски картички во случај на проблеми со нив. Во исто време, судејќи според достапните информации, тој е компатибилен со скоро сите такви дискови.

Самата програма е достапна во верзии за Windows (има поддршка за Windows 10) и MacOS и е доста лесен за користење (но ќе ви треба читач на картички).

Преземете ја форматирачката SD мемориска картичка од официјалниот сајт //www.sdcard.org/downloads/formatter_4/

Програма D-Soft Flash Doctor

Бесплатната програма D-Soft Flash Doctor не е врзана за ниеден конкретен производител и, судејќи според рецензиите, може да помогне во решавањето на проблемите со USB флеш-уредот преку форматирање на ниско ниво.

Покрај тоа, програмата ви овозможува да креирате слика со флеш диск за подоцна да работите повеќе на физичкиот диск (со цел да избегнете понатамошни дефекти) - ова може да биде корисно ако ви треба да добиете податоци од флеш диск. За жал, официјалната веб-страница на услугата не можеше да се најде, но таа е достапна на многу ресурси со бесплатни програми.

Како да најдете програма за поправка на флеш драјвови

Всушност, овој вид на бесплатна алатка за поправка на флеш драјвови е многу повеќе од она што е наведено тука: Се обидов да ги земе предвид само релативно "универзалните" алатки за USB дискови од различни производители.

Можно е дека ниту една од горенаведените комунални услуги не е погодна за обновување на ефикасноста на вашиот USB уред. Во овој случај, можете да ги користите следните чекори за да ја пронајдете саканата програма.

  1. Преземете ја алатката Chip Genius или Flash Extractor Extractor, со помош на која можете да дознаете кој контролер на меморија се користи во вашиот уред, како и да добиете VID и PID податоци кои ќе бидат корисни во следниот чекор. Можете да преземете комунални услуги од страници: //www.usbdev.ru/files/chipgenius/ и //www.usbdev.ru/files/usbflashinfo/, соодветно.
  2. Откако ќе ги дознаете овие податоци, одете на iFlash-страницата //flashboot.ru/iflash/ и внесете во полето за пребарување VID и PID примени во претходната програма.
  3. Во резултатите од пребарувањето, во Chip Model колоната, обрнете внимание на оние дискови кои го користат истиот контролер како твое и погледнете ги предложените комунални услуги за поправка на флеш драјвови во колоната Utils. Останува само да ја пронајдете и да ја преземете соодветната програма, а потоа да видат дали е соодветна за вашите задачи.

Дополнители: ако сите опишани начини за поправка на USB-уредот не помогнаа, пробајте форматирање на ниско ниво на USB флеш-уредот.

Погледнете го видеото: Age of the Hybrids Timothy Alberino Justen Faull Josh Peck Gonz Shimura - Multi Language (Мај 2024).