Не можам да најдам gpedit.msc во Windows 10, 8 и Windows 7 - како да го поправам?

Многу инструкции за решавање проблеми и конфигурирање на Windows содржат gpedit.msc како една од почетните точки за уредувачот на политиката на локалната група, но понекогаш по Win + R и пишувајќи ја командата, корисниците добиваат порака дека gpedit.msc не може да се најде - "Провери Ако името е наведено и обидете се повторно. " Истата грешка може да се случи кога користите некои програми кои го користат уредувачот на политиката на локална група.

Во ова упатство детално е да се инсталира gpedit.msc во Windows 10, 8 и Windows 7 и да се поправи грешката "Не може да се најдат gpedit.msc" или "gpedit.msc not found" во овие системи.

Обично, причината за грешката е тоа што домашната или првичната верзија на оперативниот систем е инсталирана на вашиот компјутер, а gpedit.msc (ака уредник за локални групи) не е достапен во овие верзии на оперативниот систем. Сепак, ова ограничување може да се заобиколи.

Како да го инсталирате уредувачот за локална група (gpedit.msc) во Windows 10

Речиси сите упатства за инсталација на gpedit.msc во Windows 10 Home и Home за истиот јазик се препорачуваат за користење на инсталерот од трета страна (кој ќе биде опишан во следниот дел од прирачникот). Но, во 10-ke, можете да го инсталирате уредникот за локална група и да ја поправите грешката "не може да најдете gpedit.msc" со целосно вградени системски алатки.

Чекорите ќе бидат како што следува.

  1. Направете датотека со лилјаци со следната содржина (видете Како да креирате датотека со лилјаци).
  2. @echo off dir / b C:  Windows  сервисирање  пакети  Microsoft-Windows-GroupPolicy-ClientExtensions-пакет ~ 3 * .mum> find-gpedit.txt dir / b C:  Windows  -GroupPolicy-ClientTools-Package ~ 3 * .mum >> find-gpedit.txt echo Ustanovka gpedit.msc for / f %% i (findstr / i. Find-gpedit.txt 2 ^> nul) онлајн / norestart / add-package: "C:  Windows  сервисирање  пакети  %% i" echo Gpedit ustanovlen. пауза
  3. Стартувај како администратор.
  4. Потребните компоненти на gpedit.msc ќе бидат инсталирани од Windows 10 компонентната меморија.
  5. Откако ќе заврши инсталацијата, ќе добиете целосно работен локален уредувач на групни политики, дури и во почетната верзија на Windows 10.

Како што можете да видите, методот е многу едноставен и сè што ви е потребно е веќе достапно во вашиот оперативен систем. За жал, методот не е погоден за Windows 8, 8.1 и Windows 7. Но, за нив постои опција да го стори истото (патем, ќе работи за Windows 10, ако поради некоја причина горенаведениот метод не ви одговара).

Како да се поправи "Не можам да најдам gpedit.msc" во Windows 7 и 8

Ако gpedit.msc не се најде во Windows 7 или 8, тогаш причината е најверојатно и во домот или во почетната верзија на системот. Но, претходното решение за проблемот нема да функционира.

За Windows 7 (8), можете да го преземете gpedit.msc како апликација од трети лица, да ја инсталирате и да ги добиете потребните функции.

  1. На сајтот //drudger.deviantart.com/art/Add-GPEDIT-msc-215792914 преземете архива на ZIP (линката за превземање е на десната страна на страницата).
  2. Отпакувајте ја архивата и стартувајте ја датотеката setup.exe (земајќи предвид дека датотеката од трети лица не е безбедна, не можам да гарантирам безбедност, сепак, VirusTotal е во ред - една детекција веројатно е лажна и одличен рејтинг).
  3. Ако компонентите .NET Framework 3.5 недостасуваат од вашиот компјутер, исто така ќе биде побарано да ги преземете и инсталирате. Сепак, по инсталирањето на. NET Framework, инсталацијата на gpedit.msc во мојот тест се чинеше дека е завршена, но всушност датотеките не беа копирани - по рестартирањето на setup.exe сè одеше добро.
  4. Ако имате 64-битен систем, по инсталацијата, ископирајте ги групите GroupPolicy, GroupPolicyUsers и gpedit.msc од папката Windows SysWOW64 до Windows System32.

После тоа уредникот на политиката на локална група ќе работи во вашата верзија на Windows. Недостаток на овој метод: сите елементи во уредувачот се прикажани на англиски јазик.

Покрај тоа, се чини дека во gpedit.msc, инсталиран на овој начин, се прикажани само параметрите на Windows 7 (повеќето од нив се исти во 8-ke, но некои што се специфични за Windows 8 не се видливи).

Забелешка: овој метод понекогаш може да предизвика грешка "MMC не може да креира Snap-in" (MMC не можеше да креира Snap-in). Ова може да се поправи на следниов начин:

  1. Повторно стартувајте го инсталерот и не го затворајте во последниот чекор (не кликнете Finish).
  2. Отидете до папката C: Windows Temp gpedit .
  3. Ако вашиот компјутер е 32-битен Windows 7, десен-клик на датотеката x86.bat и изберете "Уреди". За 64-битна - истата со датотеката x64.bat
  4. Во оваа датотека, секаде се менува% username%: f to
    "% username%": f
    (т.е. додадете цитати) и зачувајте ја датотеката.
  5. Извршете ја изменетата датотека со ливчиња како администратор.
  6. Кликнете Finish во инсталерот gpedit за Windows 7.

Тоа е се, се надевам, проблемот "Не можам да најдам gpedit.msc" е фиксиран.

Погледнете го видеото: Windows wireless service not running in windows 10 (Мај 2024).