Како да дознаете хаш (проверка) на датотека во Windows PowerShell

Хеш или контролна сума на датотека е кратка единствена вредност пресметана од содржината на датотеката и обично се користи за проверка на интегритетот и конзистентноста (совпаѓање) на датотеките за време на преземањето, особено кога станува збор за големи датотеки (системски слики и слично) кои може да се преземат со грешки или постојат сомневања дека датотеката е заменета со малициозен софтвер.

Веб-страниците за преземање често содржат контролна сума пресметана користејќи MD5, SHA256 и други алгоритми, овозможувајќи ви да ја потврдите преземената датотека со датотеката што ја подигнал инвеститорот. Програмите од трети страни може да се користат за пресметување на контролни сумми на датотеки, но постои начин да се направи ова со користење на стандардни алатки за Windows 10, 8 и Windows 7 (потребен е PowerShell 4.0 или повисок) - со помош на PowerShell или командната линија, која ќе биде прикажана во упатствата.

Добивање на контролната сума на датотеката користејќи Windows

Најпрвин треба да го стартувате Windows PowerShell: најлесниот начин е да го користите пребарувањето во работната лента на Windows 10 или Windows 7 Start менито за ова.

Командата за пресметување на хаш за датотека во PowerShell - Get-filehash, и за да го искористите за да ја пресметате контролната сума, доволно е да го внесете со следните параметри (во примерот се пресметува хаш за ISO сликата на Windows 10 од папката VM на уредот C):

Get-FileHash C:  VM  Win10_1607_Russian_x64.iso | Формат-листа

Кога ја користите командата во оваа форма, хешот се пресметува со користење на SHA256 алгоритам, но се поддржани и други опции, кои може да се постават со параметар -Algorithm, на пример, за пресметување на контролната сума MD5, командата ќе изгледа како во примерот подолу

Get-FileHash C:  VM  Win10_1607_Russian_x64.iso -Algorithm MD5 | Формат-листа

Следниве вредности се поддржани за алгоритми за пресметување на контролни сумми во Windows PowerShell

  • SHA256 (стандардно)
  • MD5
  • SHA1
  • SHA384
  • SHA512
  • MACTripleDES
  • RIPEMD160

Детален опис на синтаксата за командата Get-FileHash е исто така достапен на официјалната веб страница //technet.microsoft.com/en-us/library/dn520872(v=wps.650).aspx

Добивање хаш на датотеки во командната линија со CertUtil

Во Windows, постои вградена CertUtil алатка за работа со сертификати, која, меѓу другото, е во состојба да ја пресмета контролната сума на датотеките користејќи алгоритми:

  • MD2, MD4, MD5
  • SHA1, SHA256, SHA384, SHA512

За да ја користите оваа алатка, едноставно стартувајте командната линија на Windows 10, 8 или Windows 7 и внесете ја командата во следниов формат:

certutil -hashfile path_to_file алгоритам

Пример за добивање на хаш MD5 за датотека е прикажан на сликата подолу.

Дополнители: во случај да ви треба програми од трети лица за пресметување на хаш датотеки во Windows, можете да обрнете внимание на SlavaSoft HashCalc.

Ако сакате да ја пресметате контролната сума во Windows XP или во Windows 7 без PowerShell 4 (и можноста да ја инсталирате), можете да ја користите алатка за командната линија на Microsoft File Checksum Integrity Verifier која е достапна за преземање на официјалната веб страница //www.microsoft.com/en -us / download / details.aspx? id = 11533 (формат на командата за користење на алатката: fciv.exe file_path - Резултатот ќе биде MD5. Можете исто така да го пресметате SHA1 хаш: fciv.exe -sha1 path_to_file)

Погледнете го видеото: Gummy Food vs. Real Food Challenge! EATING GIANT GUMMY WORMS Gross Real Worm Food Candy (Мај 2024).