Како да преземете .NET Framework 3.5 за Windows 8.1

Прашањето каде да ја преземете .NET Framework 3.5 за Windows 8.1 x64 (комплет компоненти потребни за извршување на многу програми) се поставува многу често и одговорот "од официјалната веб-страница на Microsoft" не се вклопува овде, поради фактот што верзиите поставени таму Овие компоненти немаат Windows 8.1 во листата на поддржани оперативни системи.

Во оваа статија ќе ги опишам два начина за бесплатно преземање и инсталирање. NET Framework 3.5 во Windows 8.1, со користење само официјални извори за оваа намена во лицето на Microsoft. Патем, ако бев вас, јас не би користеле трети лица сајтови за оваа намена, ова често доведува до непријатни резултати.

Лесна инсталација на .NET Framework 3.5 во Windows 8.1

Најлесен и официјално препорачан начин за инсталирање на .NET Framework 3.5 е да се овозможи соодветна компонента на Windows 8.1. Јас само ќе опишам како да го направам тоа.

Пред сè, одете на контролната табла и кликнете на "Програми" - "Програми и функции" (ако го имате видеото "Категории" на контролниот панел) или едноставно "Programs and Features" ("Icons" view).

Во левиот дел од прозорецот со листа на програми инсталирани на вашиот компјутер, кликнете "Вклучи или исклучи функции на Windows" (потребна е администраторски привилегии на овој компјутер за да управува со овие поставки).

Листата на инсталирани и достапни Windows 8.1 компоненти ќе се отвори, прво во листата ќе видите .NET Framework 3.5, проверете ја компонентата и почекајте да биде инсталирана на вашиот компјутер, доколку е потребно, ќе се преземе од Интернет. Ако видите барање за рестартирање на компјутерот, извршете го, по што можете да ја стартувате програмата за која е потребна оваа верзија на. NET Framework за работа.

Инсталација со помош на DISM.exe

Друг начин за инсталирање на .NET Framework 3.5 е да се користи системот за сервисирање и управување со слики на DISM.exe. За да го користите овој метод, ќе ви биде потребна ISO слика од Windows 8.1, а исто така ќе работи и верзија за евалуација, која можете бесплатно да ја преземете од официјалниот сајт //technet.microsoft.com/ru-ru/evalcenter/hh699156.aspx.

Инсталационите чекори во овој случај ќе изгледаат вака:

  1. Монтирајте ја сликата за Windows 8.1 во системот (десното копче на глувчето - поврзете ако не користите програми од трети страни за ова).
  2. Изврши командна линија како администратор.
  3. Во командната линија, внесете dism / online / enable-feature / featurename: NetFx3 / Сите / Извор: X: sources sxs / LimitAccess (во овој пример, D: е буква за виртуелен диск со монтирана слика од Windows 8.1)

За време на извршувањето на командата, ќе видите информации дека функцијата се активира, и ако сè е добро, пораката "Операцијата беше успешно завршена". Командната линија може да се затвори.

Дополнителни информации

Официјалната веб-страница на Мајкрософт ги содржи и следните материјали кои можат да бидат корисни при преземањето и инсталирањето на .NET Framework 3.5 во Windows 8.1:

  • //msdn.microsoft.com/ru-ru/library/hh506443(v=vs.110).aspx - официјалниот напис на руски за инсталирање на .NET Framework 3.5 во Windows 8 и 8.1
  • //www.microsoft.com/en-ru/download/details.aspx?id=21 - преземете. NET Framewrork 3.5 за претходните верзии на Windows.

Сметам дека ова упатство ќе ви помогне во започнувањето на програмите со кои се појавил проблем, и ако тоа не е - пишете во коментарите, јас ќе бидам среќен да ви помогнам.

Погледнете го видеото: Kako preuzeti Notepad++ Како да преземете Notepad ++ (Мај 2024).