Додајте копче "Претплати" на видеото на YouTube

Честопати имаме потреба да гледаме фотографии или други слики на компјутерот. Ова може да биде домашен фото албум, или разни материјали за професионални активности. При изборот на одредена програма за гледање слики, секој корисник се потпира на нивните лични потреби и преференции.

Да ги погледнеме добрите и лошите страни на разни апликации за гледање на графички формати за да одлучиме која програма е најсоодветна за вас.

Faststone Прегледувач на слики

Една од најпопуларните програми за работа со дигитални слики е Faststone Image Viewer. Таа доби популарност поради неговата разновидност и поддршка од голем број на формати. Во оваа апликација, вие не само што може да ги гледате фотографиите, туку и да ги уредувате. Постои вграден менаџер на датотеки. Faststone Image Viewer е апсолутно бесплатна за некомерцијална употреба.

Меѓу недостатоците треба да се додели релативно голема големина на програмата и одредена комплексност во управувањето. Но, овие недостатоци се неспоредливи со основаноста на производот.

Преземи ја Прегледувачот на слики од Faststone

XnView

Прегледувачот на слики XnView е многу сличен во своите способности на горенаведената апликација. Но, за разлика од него, може да работи не само на компјутери со оперативен систем на Windows, туку и на други платформи. Оваа програма има подобрена способност за поддршка на приклучоците. Покрај тоа, XnView ви овозможува не само да гледате слики, туку и да репродуцирате аудио и видео формати на датотеки.

Апликацијата има неколку недостатоци. Тие вклучуваат голем број на функции кои не се потребни од страна на просечниот корисник, и многу тежина.

Преземи XnView

IrfanView

Irfan View од претходните програми се разликува по тоа што оваа апликација, има речиси истите карактеристики, тежи многу.

Навистина, не секој корисник ќе му се допадне прилично аскетскиот интерфејс. Покрај тоа, за Russification на IrfanView ќе бидат потребни дополнителни напори, инсталирање на приклучокот.

Превземи IrfanView

Замислете

Посебна карактеристика на програмата за слики е нејзината исклучително мала тежина (помалку од 1 MB). Во исто време, ги има сите основни функции кои се присутни кај гледачите и уредувачите на слики.

Но, вреди да се напомене дека некои функции кои имаат повеќе "тешки" програми не се достапни во Imagine. Овој производ работи на оперативниот систем Windows, вклучувајќи го и Windows 10, но не функционира на други платформи.

Превземи Замислете

Picasa

Меѓу-платформската апликација на Picasa, покрај функциите за гледање и уредување на слики, има многу можности за размена на фотографии помеѓу корисниците. Овој прегледувач има единствена функција која ви овозможува да ги препознаете лицата на сликите.

Главниот недостаток на програмата е дека Гугл, кој е негов инвеститор, објави дека престанал да го поддржува Пикас, односно дека проектот е моментално затворен.

Преземи Picasa

ACDSee

АДДС има повеќе функционалност од горенаведените програми. Таа има дополнителни функции за работа со камери, а исто така се однесува и за напредна интеграција во менито за истражувачи.

Меѓутоа, во официјалната верзија на ACDSee не постои русификација. Покрај тоа, за разлика од горенаведените апликации, целосната верзија се плаќа.

Превземи ACDSee

FastPictureViewer

Главната карактеристика на FastPictureViewer е способноста да се користи хардверско забрзување и други напредни технологии за побрза обработка на "тешки" фотографии. Покрај тоа, програмата има напредни функции за репродукција на боите, што го прави еден од најдобрите за гледање слики со висока дефиниција.

Сепак, програмерите, фокусирајќи се на квалитетот на репродукцијата, ја напуштија дополнителната функционалност. Особено, FastPictureViewer не може дури и да врши лесно уредување на слики. Терминот слободна употреба на програмата е ограничен.

Превземи FastPictureViewer

Зонер фото студио

Zoner Photo Studio има сосема поинаков фокус. Ова е вистински комбинат за работа со дигитални слики. Во прилог на гледање фотографии, апликацијата има напредни функции за уредување, обработка и организирање на нив. Програмата поддржува работа со не-графички мултимедијални формати.

Меѓу недостатоците се доста комплексен менаџмент, особено за почетници. Бесплатна употреба може да биде само 1 месец.

Превземете го Zoner Photo Studio

Ashampoo Photo Commander

Ashampoo Photo Commander - уште една комбинација за работа со фотографии, со прилично голем сет на функции за нивна обработка. За разлика од Zoner Photo Studio, управувањето со овој производ е разбирливо за просечниот корисник.

Меѓу недостатоците треба да се додели многу голема големина на програмата. Апликацијата има ограничен период на слободна употреба.

Преземи Ashampoo Photo Commander

Универзален прегледувач

Карактеристика на Universal Viewer е поддршка за играње на различни формати на датотеки, а не само графика (видео, аудио, текст, итн.). Апликацијата има прилично едноставно управување.

Сепак, способноста да се репродуцираат датотеки со оваа универзална програма се уште е ограничена отколку со специјализирани решенија.

Преземи Универзален прегледувач

PSD прегледувач

PSD Viewer се разликува од другите гледачи со тоа што поддржува прикажување на PSD датотеки, кои повеќето слични производи не можат да ги направат.

Сепак, за разлика од Universal Viewer, PSD Viewer поддржува гледање на многу ограничен број на графички формати. Покрај сликите во PSD и некои други графички формати создадени специјално за Adobe Photoshop, оваа програма не е во можност да репродуцира други слики. PSD Viewer нема руски интерфејс.

Преземи го PSD прегледувачот

Ги разгледавме најпопуларните програми за гледање фотографии. Како што можете да видите, тие се сосема различни, што му овозможува на корисникот да ја одбере апликацијата која најмногу одговара на неговите вкусови и задачи.

Погледнете го видеото: Tekken 7 финале @ Vip Game Fest 18 (Мај 2024).