Што да правам ако presentationfontcache.exe го вчитува процесорот


Со ситуацијата кога компјутерот успорува, секој корисник е запознаен. Во повеќето случаи, причината за бавната работа е оптоварувањето на процесорот на уредот со еден од процесите. Денес сакаме да ви кажеме зошто presentationfontcache.exe го вчитува компјутерот и како да се справи со овој проблем.

Причината за проблемот и неговото решение

Извршната датотека presentationfontcache.exe е системски процес кој припаѓа на Фондацијата за презентација на Windows (WPF), компонента на Microsoft .NET Framework, и е потребна за правилно работење на апликациите користејќи ја оваа технологија. Проблеми со неговата абнормална активност се поврзани со неуспех во Microsoft. НЕ Рамка: веројатно недостасуваат некои од потребните податоци за апликацијата да работи правилно. Реинсталирањето на компонентата нема да направи ништо, бидејќи presentationfontcache.exe е дел од системот, а не елемент што може да се инсталира за корисникот. Делумно го решава проблемот со оневозможување на услугата која го започнува процесот. Ова е направено вака:

  1. Кликнете комбинација Win + Rда го подигнеме прозорецот Стартувај. Напишете го следното во него:

    services.msc

    Потоа кликнете на "Добро".

  2. Се отвора прозорецот Windows Services. Најдете опција "Фондацијата за фонтови за фонтови на Windows". Изберете го и кликнете на "Стоп за услугата" во левата колона.
  3. Рестартирајте го компјутерот.

Ако проблемот сеуште е забележан, исто така, ќе треба да отидете во папката лоцирана на:

C: Windows ServiceProfiles LocalService AppData Local

Овој директориум содржи датотеки. FontCache4.0.0.0.dat и FontCache3.0.0.0.datкои треба да се отстранат, а потоа рестартирајте го компјутерот. Овие акции ќе ве спасат од проблеми со наведениот процес.

Како што можете да видите, решавање на проблемот со presentationfontcache.exe е доста едноставно. Недостатоци на ова решение ќе биде дефект на програмите кои ја користат WPF платформата.

Погледнете го видеото: Web Development - Computer Science for Business Leaders 2016 (Мај 2024).