Убунту бутабилен флеш диск

Темата на денешното упатство е да се создаде бубачки Убунту флеш меморија. Ова не е за инсталирање на Ubuntu на USB флеш драјв (кој ќе го напишам во следните два или три дена), имено, создавање на бутабилен диск за инсталирање на оперативниот систем од него или користење во LiveUSB режим. Ние ќе го сториме тоа од Windows и од Ubuntu. Јас исто така препорачувам да погледнете одличен начин да креирате бутабилни флеш-драјвери за Linux, вклучувајќи го и Ubuntu користејќи Linux Live USB Creator (со можност да се кандидира Ubuntu во живо во внатрешноста на Windows 10, 8 и 7).

Со цел да се направи бутабилен USB флеш диск со Ubuntu Linux, ви треба дистрибуција на овој оперативен систем. Секогаш можете да ја преземете најновата верзија на ISO сликата на Ubuntu на сајтот, користејќи ги линковите на сајтот //ubuntu.ru/get. Исто така, можете да ја користите официјалната страница за превземање //www.ubuntu.com/getubuntu/download, но со врската што ја дадов на почетокот, сите информации се презентирани на руски јазик и можете:

  • Преземи ја сликата на
  • Со FTP Yandex
  • Постои комплетна листа на огледала за преземање на ISO слики на Ubuntu

Откако посакуваната слика на Ubuntu е веќе на вашиот компјутер, ајде да преминеме директно до создавање на USB-диск за бутабилност. (Ако сте заинтересирани за самиот процес на инсталација, видете Инсталирање на Ubuntu од флеш уред)

Креирање на бубачки Ubuntu флеш меморија во Windows 10, 8 и Windows 7

Со цел брзо и лесно да се направи бутабилен USB флеш диск со Ubuntu од под Windows, можете да ја користите бесплатната програма Unetbootin, најновата верзија на која е секогаш достапна на сајтот //sourceforge.net/projects/unetbootin/files/latest / download.

Исто така, пред да продолжите, форматирајте го USB флеш драјвот во FAT32 користејќи ги стандардните поставувања за форматирање во Windows.

Програмата Unetbootin не бара инсталација - доволно е да ја преземете и да ја стартувате за да го користите на компјутер. По започнувањето, во главниот прозорец на програмата треба да извршите само три дејства:

Убунту бутабилен USB флеш диск во Unetbootin

  1. Наведете ја патеката до ISO сликата со Ubuntu (користев Ubuntu 13.04 Desktop).
  2. Изберете буква со флеш-уред (ако е поврзан еден флеш уред, најверојатно, тој ќе се открие автоматски).
  3. Притиснете го копчето "OK" и почекајте програмата да заврши.

Програма за Unetbootin во работа

Вреди да се напомене дека кога направив бутабилен USB флеш драјв со Ubuntu 13.04 како дел од пишувањето на оваа статија, на стадијата "инсталирај подигнувачот", програмата Unetbootin се чинеше дека виси (не реагира) и траеше околу десет до петнаесет минути. После тоа, таа се разбуди и го заврши процесот на создавање. Затоа, не плашете се и не ја отстранувајте задачата ако тоа ви се случи.

Со цел да се подигне од USB флеш драјв за да инсталирате Ubuntu на компјутер или да користите USB флеш диск како LiveUSB, треба да инсталирате подигање од USB флеш драјв во BIOS-от (линкот опишува како да го направите ова).

Забелешка: Unetbootin не е единствената програма со Windows со која можете да направите бутабилен USB флеш драјв со Ubuntu Linux. Истата операција може да се направи во WinSetupFromUSB, XBoot и многу други, кои може да се најдат во статијата Создавање на бутабилен флеш диск - најдобри програми.

Како да направите Ubuntu бутабилен медиум од самиот Ubuntu

Може да се претпостави дека сите компјутери во вашиот дом веќе го инсталираат оперативниот систем на Ubuntu, а потребен ви е бутабилен USB флеш диск за ширење на влијанието на секвенцата Ubuntutiva. Не е тешко.

Пронајдете ја стандардната апликација за создавачи на дискови во листата на апликации.

Наведете ја патеката до сликата на дискот, како и на флеш-уредот што сакате да го претворите во бутабилен. Кликнете на копчето "Креирај бутабилен диск". За жал, во екранот не можев да го покажам целиот процес на креирање, бидејќи Убунту работи на виртуелна машина, каде што не се поставени флеш-уреди и така натаму. Но, сепак, мислам дека сликите презентирани овде ќе бидат сосема доволни за да не се појават никакви прашања.

Исто така, постои можност да се направи бутабилен USB флеш драјв со Ubuntu и Mac OS X, но јас во моментов немам можност да покажам како се прави ова. Бидете сигурни да зборувате за тоа во една од следните статии.

Погледнете го видеото: Solved: Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the gpt partition style (Мај 2024).