Програми за креирање на бутабилен флеш диск


Реинсталирањето на оперативниот систем е прилично едноставен процес, особено ако главната алатка за оваа операција е однапред подготвена - бутабилен USB флеш диск.

Денес, корисниците се нудат различни опции за создавање на комунални услуги за создавање на флеш драјвови на оперативниот систем. Сепак, некои комунални услуги се јасно дизајнирани за почетници, додека има и многу повеќе функционални алатки дизајнирани експлицитно за професионалци.

Руфус

Да почнеме со најпопуларната програма за создавање на бутабилен диск за Windows 7 и други верзии на овој оперативен систем - Руф. Оваа алатка има едноставен интерфејс, каде што треба само да изберете USB-диск и да го наведете ISO-сликата на дистрибутивниот комплет на оперативниот систем, како и поддршка за рускиот јазик, способност да го проверувате дискот за BAD-блокови и многу повеќе.

Превземи Руфус

Почетен курс: Како да креирате бутабилен Windows 10 USB флеш диск во Rufus

WinSetupFromUSB

Оваа алатка е ефикасен начин да се создаде флеш диск со било која верзија на Windows, меѓутоа, програмата јасно не е дизајнирана за почетници, што е потврдено од неговата висока функционалност. Во исто време, тоа е еден од најдобрите алатки за создавање на бутабилен и multiboot медиум, кој се дистрибуира апсолутно бесплатно.

Преземи WinSetupFromUSB

WinToFlash

Враќање во едноставни алатки за создавање на USB-дискови со оперативниот систем Windows, а да не зборуваме за едноставна и потполно бесплатна програма WinToFlash. И покрај прилично високата функционалност, интерфејсот на апликацијата е дизајниран така што корисникот може да започне без никакви прашања и да создаде бутабилен USB флеш диск.

Преземи WinToFlash

Лекција: Како да креирате бутабилен USB флеш драјв во програмата Windows XP WinToFlash

WiNToBootic

Исклучително едноставна програма за креирање на диск со слика на Windows XP и погоре. Апликацијата има минимум поставувања, овозможувајќи ви да наведете пренослив медиум и слика со дистрибуцијата на оперативниот систем, а потоа веднаш да го започнете процесот на создавање на бутабилен медиум кој трае само неколку минути.

Преземи WiNToBootic

Утеботин

Се повеќе и повеќе корисници стануваат заинтересирани за оперативниот систем на Линукс: тоа е сосема различно од Windows, има многу повеќе функции и е дистрибуирано апсолутно бесплатно. Ако сакате да го инсталирате Линукс на вашиот компјутер, утикетот UNetbootin ќе биде одличен избор. Оваа алатка ја има основната функционалност, но ви овозможува да ги преземете дистрибуциите на Linux директно во главниот прозорец, и затоа може безбедно да се препорача за нови корисници.

Преземи UNetbootin

Универзален USB инсталерот

Друга алатка има за цел создавање на бутабилен медиум со дистрибуција на Linux оперативен систем.

Како и во UNetbootin, оваа алатка ви овозможува да ја преземете секоја Линукс дистрибуција директно во главниот прозорец (или да користите претходно преземена слика). Во принцип, ова е местото каде што можностите на програмата завршуваат, што го прави одлична алатка за оние корисници кои прво одлучија да пробаат Linux.

Преземете Universal USB Installer

Linux Live USB Creator

За разлика од Unetbootin и Universal USB Installer, оваа апликација е многу поинтересна алатка за креирање на инсталациски медиум за Linux. Освен можноста да ја преземете дистрибуцијата на оперативниот систем директно во програмскиот прозорец, вреди да се истакне способноста да се извршува Линукс од под Windows. За да го направите ова, флеш уредот ќе биде снимен не само на сликата на оперативниот систем, туку и ќе ги преземе виртуелните машински датотеки на VirtualBox, овозможувајќи ви да го стартувате Linux од Windows директно од уредот.

Преземи Linux Live USB Creator

DAEMON Tools Ultra

DAEMON Tools Ultra е популарно софтверско решение за детална работа со слики. Една од карактеристиките на апликацијата е, се разбира, способноста да се создадат бутабилни флеш-дискови, и двете поддржани од Windows и Linux се поддржани. Единственото предупредување - програмата се плаќа, но со бесплатен пробен период.

Преземи DAEMON Tools Ultra

PeToUSB

Враќајќи се на темата на комуналните услуги за работа со дистрибуциите на Windows, вреди да се забележи едноставна и потполно бесплатна алатка PeToUSB, која се докажа во работењето со старите верзии на овој оперативен систем. Вреди да се напомене дека ако креирате бутабилен USB флеш диск веќе со модерни верзии на Windows (почнувајќи од 7-ми), тогаш треба да обрнете внимание на алтернативните опции, на пример, WinToFlash.

Преземи PeToUSB

Win32 диск снимач

Оваа алатка, за разлика од, на пример, WiNToBootic, не е само алатка за формирање на уред, туку исто така одличен избор за создавање резервни копии на податоци и потоа нивно враќање. Единствениот нијанса на програмата е тоа што работи само со слики од формат IMG, и како што знаете, повеќето дистрибуции на оперативниот систем се дистрибуираат во популарниот ISO-формат.

Превземи Win32 Disk Imager

Батлер

Батлер е слободно решение за создавање на мулти-диск уред со оперативниот систем Windows. Меѓу карактеристиките на програмата е да се обезбеди јасен интерфејс (кој не може да се пофали со WinSetupFromUSB), управување со команди (на пример, веднаш да го поставите USB флеш драјвот како главен уред за подигнување), како и способноста да го прилагодите дизајнот на менијата.

Преземете Батлер

UltraISO

И конечно, невозможно е да не се спомене најпопуларната програма не само за создавање на бутабилен медиум, туку и за работа со дискови со горење, создавање и конвертирање на слики, а другото е UltraISO. Оваа алатка има одлична функционалност, но во исто време ви овозможува брзо и лесно да креирате USB флеш драјв за инсталирање на Windows и Linux.

Преземи UltraISO

Лекција: Како да креирате бутабилен Windows 7 диск во UltraISO

И во заклучок. Денес ги разгледавме основните алатки за создавање на бутабилни USB-дискови. Секоја програма има свои предности и недостатоци, и затоа е доста тешко да се советува нешто посебно. Се надеваме дека со помош на овој напис можете да го одредите вашиот избор.