Каде да преземете DirectX и како да го инсталирате

Тоа е чудна работа, но веднаш штом луѓето не се обидуваат да преземат DirectX за Windows 10, Windows 7 или 8: тие конкретно бараат каде може да се направи бесплатно, барајќи врска до torrent и изведување на други бескорисни акции од иста природа.

Всушност, за да преземете DirectX 12, 10, 11 или 9.0s (последниот - ако имате Windows XP), само треба да отидете на официјалната Microsoft веб-страница и тоа е тоа. Така, не ризикувате дека наместо DirectX ќе преземете нешто што не е толку пријателско и може да бидете сигурни дека тоа ќе биде навистина бесплатно и без сомнителни SMS пораки. Видете исто така: Како да дознаете кој е DirectX на компјутер, DirectX 12 за Windows 10.

Како да преземете DirectX од официјалниот сајт на Microsoft

Забележете дека во овој случај ќе започне преземањето на DirectX Web Installer. По отворањето, ќе ја открие вашата верзија на Windows и ќе ја инсталира неопходната верзија на библиотеките (заедно со старите библиотеки што недостасуваат што може да бидат корисни за некои игри), односно ќе треба интернет конекција.

Исто така, треба да се има предвид дека во најновите верзии на Windows, на пример, во 10-ke, се појавува ажурирање на најновите верзии на DirectX (11 и 12) со инсталирање на надградби преку Центарот за ажурирање.

Значи, за да ја преземете верзијата на DirectX која ви одговара, едноставно одете на оваа страница: //www.microsoft.com/ru-ru/download/details.aspx?displaylang=en&id=35 и кликнете на копчето "Преземи" ( Забелешка: Неодамна, Microsoft неколку пати ја смени адресата на официјалната страница со DirectX неколку пати, па ако одеднаш престане да работи, ве молиме да ги известите во коментарите). После тоа, извршете го преземениот веб-инсталерот.

По стартувањето ќе бидат вчитани сите потребни библиотеки на DirectX кои недостасуваат на компјутерот, но понекогаш на побарувачката, особено за стартување на стари игри и програми во најновите Windows.

Исто така, ако ви треба DirectX 9.0c за Windows XP, можете да ги преземете инсталационите датотеки бесплатно (не веб инсталерот) од оваа врска: //www.microsoft.com/ru-ru/download/details.aspx?id=34429

За жал, не успеав да ги најдам DirectX 11 и 10 како посебни преземања, а не веб-инсталерот. Сепак, судејќи според информациите на страницата, ако ви треба DirectX 11 за Windows 7, можете да го преземете ажурирањето на платформата од тука //www.microsoft.com/ru-ru/download/details.aspx?id=36805 и, откако ќе го инсталирате, автоматски Добијте ја најновата верзија на DirectX.

Сам по себе, инсталирањето на Microsoft DirectX во Windows 7 и Windows 8 е многу едноставен процес: едноставно кликнете на "Напред" и се согласувате со сè (но само ако го преземате од официјалниот сајт, инаку можете да инсталирате покрај потребните библиотеки и непотребни програми).

Која е мојата верзија на DirectX и која ми е потребна?

Прво, како да дознаете кој DirectX веќе е инсталиран:

  • Притиснете ги копчињата Windows + R на тастатурата и внесете го прозорецот Run dxdiag, потоа притиснете Enter или OK.
  • Сите потребни информации ќе бидат прикажани во прозорецот за дијагностичка алатка на DirectX кој се појавува, вклучувајќи ја и инсталираната верзија.

Ако зборуваме за која верзија е потребна за вашиот компјутер, тука се информации за официјални верзии и поддржани оперативни системи:

  • Windows 10 - DirectX 12, 11.2 или 11.1 (зависи од двигателите на видео картичката).
  • Windows 8.1 (и RT) и Server 2012 R2 - DirectX 11.2
  • Windows 8 (и RT) и Server 2012 - DirectX 11.1
  • Windows 7 и Server 2008 R2, Vista SP2 - DirectX 11.0
  • Windows Vista SP1 и Server 2008 - DirectX 10.1
  • Windows Vista - DirectX 10.0
  • Windows XP (SP1 и повисоко), Сервер 2003 - DirectX 9.0c

Како и да е, во повеќето случаи, оваа информација не е потребна од обичен корисник чиј компјутер е поврзан на Интернет: само треба да го преземете веб-инсталерот, кој, пак, веќе ќе определи кој верзија на DirectX ќе го инсталира и ќе го направи.

Погледнете го видеото: TUT-Како да ја инсталирате GTA San Andreas без проблеми и без CD (Мај 2024).