Инструкции за употреба WinSetupFromUSB

Програмата WinSetupFromUSB за креирање на бутабилен или мулти-флеш флеш диск Уште повеќе ги допрев статии на овој сајт е еден од најфункционалните алатки во смисла на пишување на дискови за подигање со Windows 10, 8.1 и Windows 7 (истовремено флеш диск), Linux, разни LiveCD за UEFI и Legacy системи.

Меѓутоа, за разлика од, на пример, од Руфус, не е секогаш лесно корисниците на почетниците да сфатат како да користат WinSetupFromUSB, и како резултат на тоа, користат друга, можеби поедноставна, но често помалку функционална опција. Оваа основна инструкција за користење на програмата во однос на најчестите задачи е наменета за нив. Видете исто така: Програми за креирање на бутабилен флеш-уред.

Каде да ја преземете WinSetupFromUSB

За да ја преземете WinSetupFromUSB, едноставно одете на официјалната веб-страница на програмата //www.winsetupfromusb.com/downloads/ и преземете ја таму. Веб-страницата е секогаш достапна како најновата верзија на WinSetupFromUSB, и претходните гради (понекогаш корисни).

Програмата не бара инсталација на компјутер: само отпакувајте ја архивата со неа и стартувајте ја потребната верзија - 32-bit или x64.

Како да направите бутабилен флеш диск со користење на WinSetupFromUSB

И покрај фактот дека создавањето на бутабилен USB флеш драјв не е сè што може да се направи со користење на оваа алатка (која вклучува 3 дополнителни алатки за работа со USB драјвови), оваа задача е сè уште главна. Затоа ќе го покажам најбрзиот и најлесен начин да го направите за почетниот корисник (во дадениот пример за употреба, флеш-уредот ќе биде форматиран пред да пишува податоци за него).

  1. Поврзете го USB флеш драјвот и стартувајте ја програмата во саканата длабочина на битката.
  2. Во главниот прозорец на програмата во најгорното поле, одберете го USB-уредот на кој ќе се снима. Забележете дека сите податоци за неа ќе бидат избришани. Исто така, обележете го полето AutoFormat со FBinst - ова автоматски ќе го форматира USB флеш драјвот и ќе го подготви за стартување кога ќе започнете. За да креирате флеш диск за UEFI преземете и инсталирајте на GPT диск, користете го датотечниот систем FAT32, за Legacy - NTFS. Всушност, форматирањето и подготовката на уредот може да се направи рачно со помош на Bootice, RMPrepUSB (или можете да го направите флеш-уредот бутабилен и без форматирање), но за почеток, најлесен и најбрз начин. Важна забелешка: проверете го полето за автоматско форматирање треба да биде само ако за првпат пишувате слики на USB флеш драјв користејќи ја оваа програма. Ако веќе имате бутабилен USB флеш драјв креиран во WinSetupFromUSB и треба да додадете, на пример, друга инсталација на Windows кон неа, тогаш само следете ги чекорите подолу, без форматирање.
  3. Следниот чекор е да наведете што точно сакаме да го додадеме на USB флеш-уредот. Ова може да биде неколку дистрибуции одеднаш, со тоа што ќе добиеме флеш-драјв со повеќе слики. Значи, обележете го посакуваниот елемент или неколку и наведете ја патеката до датотеките потребни за WinSetupFromUSB (за да го направите ова, кликнете на елипсис копчето десно од полето). Точките треба да бидат разбирливи, но ако не, тогаш тие ќе бидат опишани одделно.
  4. Откако ќе се додадат сите неопходни дистрибуции, едноставно притиснете го копчето Go, потврдно одговори на две предупредувања и почнете да почекате. Забележувам дека ако правите бутабилен УСБ-уред, на кој е присутен Windows 7, 8.1 или Windows 10, при копирањето на датотеката windows.wim можеби изгледа дека WinSetupFromUSB е замрзнат. Не е, имате трпеливост и почекајте. По завршувањето на процесот, ќе добиете порака како на сликата подолу.

Следно, во кои ставки и кои слики можете да ги додадете на разни предмети во главниот прозорец WinSetupFromUSB.

Слики кои можат да се додадат во бутбиски диск WinSetupFromUSB

  • Поставување на Windows 2000 / XP / 2003 - се користи за поставување на дистрибуција на еден од овие оперативни системи на флеш диск. Како патека, мора да ја наведете папката во која се наоѓаат папките на I386 / AMD64 (или само I386). Тоа е, треба да го монтирате ISO сликата со оперативниот систем во системот и да ја наведете патеката до виртуелниот диск, или да го вметнете Windows диск и, соодветно, да го наведете патот до него. Друга опција е да се отвори ISO сликата со помош на архиварот и да се извлече целата содржина во посебна папка: во тој случај ќе треба да ја наведете патеката до оваа папка во WinSetupFromUSB. Односно Обично, кога креираме бутабилен Windows XP флеш диск, ние само треба да ја одредиме буквата на дискот на дистрибуцијата.
  • Windows Vista / 7/8/10 / Server 2008/2012 - за да ги инсталирате овие оперативни системи, мора да ја наведете патеката до ISO сликата со неа. Генерално, во претходните верзии на програмата изгледаше поинаку, но сега е полесно.
  • UBCD4Win / WinBuilder / Windows FLPC / Барт ЈП - како и во првиот случај, ќе ви требаат патеката до папката во која I386 е содржана, наменета за различни WinPE-базирани дискови. Малку е веројатно дека почетниот корисник ќе биде потребен.
  • LinuxISO / Други компатибилни со ISO Grub4dos - ќе биде потребно ако сакате да додадете дистрибуција на Ubuntu Linux (или друг Линукс) или друг диск со комунални услуги за наплата на компјутери, проверки на вируси и слично, на пример: Kaspersky Rescue Disk, CD-ROM Hiren's Boot CD, RBCD и други. Повеќето од нив користат Grub4dos.
  • SysLinux bootsector - дизајнирани да додаваат Linux дистрибуции кои го користат syslinux bootloader. Најверојатно, не е корисно. За да ја користите, мора да ја наведете патеката до папката во која се наоѓа папката SYSLINUX.

Ажурирање: WinSetupFromUSB 1.6 beta 1 сега има можност да согорува ISO повеќе од 4 GB на FAT32 UEFI USB флеш диск.

Дополнителни функции за пишување на бутабилен флеш диск

Понатамошно кратко за некои дополнителни функции кога користите WinSetupFromUSB за да креирате бутабилен или мулти-флеш флеш драјв или надворешен тврд диск, што може да биде корисно:

  • За флеш-драјв со повеќе големини (на пример, ако има неколку различни слики на Windows 10, 8.1 или Windows 7 на неа), можете да го уредите менито за подигнување во Bootice - Utilities - Start Menu Editor.
  • Ако треба да креирате надворешен надворешен хард диск или флеш диск без форматирање (т.е. така што сите податоци остануваат на него), можете да го користите патот: Bootice - Процес MBR и да го поставите главниот запис за подигање (Install MBR, обично сите параметри се доволни) стандардно). После тоа, додајте слики на WinSetupFromUSB без да го форматирате уредот.
  • Напредните опции (полето за избор на опции) ви овозможува понатаму да ги прилагодувате индивидуалните слики што се поставени на USB-уредот, на пример: додајте ги драјверите на инсталациите на Windows 7, 8.1 и Windows 10, ги промените имињата на менито за подигнување од уредот, не користите само USB-уред туку и други дискови. на компјутерот во WinSetupFromUSB.

Видео инструкции за користење на WinSetupFromUSB

Јас, исто така снимени мало видео, што детално покажува како да се направи бутабилен или мулти-флеш флеш диск во опишаната програма. Можеби ќе биде полесно некој да разбере што е тоа што.

Заклучок

Ова ги комплетира инструкциите за користење на WinSetupFromUSB. Се што треба да направите е да го ставите багажникот од USB флеш-драјвот во BIOS-от на компјутерот, користете ново создадениот уред и подигнете го од него. Како што е наведено, ова не се сите карактеристики на програмата, но во повеќето случаи опишаните точки ќе бидат сосема доволни.

Погледнете го видеото: A Starter Guide to Using ImgBurn (Мај 2024).