Инсталирајте го Google Chrome на Linux

Еден од најпопуларните пребарувачи во светот е Гугл Хром. Не сите корисници се задоволни со неговата работа поради големата потрошувачка на системски ресурси, а не за сите погодни јазични системи за управување. Сепак, денес не би сакале да разговараме за предностите и недостатоците на овој веб-прелистувач, но да зборуваме за процедурата за инсталирање во оперативните системи базирани на Linux кернелот. Како што знаете, имплементацијата на оваа задача е значително различна од истата платформа за Windows, и затоа бара детално разгледување.

Инсталирајте го Google Chrome во Linux

Следно, Ви препорачуваме да се запознаете со два различни методи за инсталирање на прелистувачот во прашање. Секој ќе биде најсоодветен во одредена ситуација, бидејќи имате можност сами да го избирате собранието и верзијата, а потоа да ги додадете сите компоненти на самиот оперативен систем. Практично на сите Linux дистрибуции овој процес е ист, освен тоа што на еден од начините ќе мора да одберете компатибилен формат на пакети, затоа ви нудиме водич врз основа на најновата верзија на Ubuntu.

Метод 1: Инсталирајте го пакетот од официјалниот веб-сајт

На официјалната страница на Google за преземање достапни специјални верзии на прелистувачот, напишани за Linux дистрибуции. Треба само да го преземете пакетот на вашиот компјутер и да извршите понатамошна инсталација. Чекор по чекор оваа задача изгледа вака:

Одете на страната за преземање на Google Chrome од официјалниот сајт

  1. Следете ја врската погоре на страната за преземање на Google Chrome и кликнете на копчето "Преземи го Chrome".
  2. Изберете формат на пакет за даунлоадирање. Соодветните верзии на оперативните системи се наведени во загради, така што нема да има потешкотии со ова. После тоа кликнете на "Прифати ги термините и инсталирај".
  3. Изберете локација за да ја зачувате датотеката и почекајте преземањето да заврши.
  4. Сега можете да го стартувате преземениот пакет DEB или RPM преку стандардната ОС алатка и кликнете на копчето "Инсталирај". Откако ќе заврши инсталацијата, стартувајте го прелистувачот и почнете да работите со него.

Можете да се запознаете со методите за инсталација на DEB или RPM пакети во нашите други статии со кликнување на линковите подолу.

Прочитајте повеќе: Инсталирање на RPM / DEB пакети во Ubuntu

Метод 2: Терминал

Корисникот не секогаш има пристап до прелистувачот или може да пронајде соодветен пакет. Во овој случај, стандардна конзола доаѓа до спасување, преку која можете да ја преземете и инсталирате било која апликација на вашата дистрибуција, вклучувајќи го и веб-прелистувачот во прашање.

  1. Започнете со трчање "Терминал" на било кој лесен начин.
  2. Преземете го пакетот од посакуваниот формат од официјалниот сајт, користејќи ја командатаsudo wget //dl.google.com/linux/direct/google-chrome-stable_current_amd64.debкаде .debможе да варира од.rpm, соодветно.
  3. Внесете ја лозинката за вашата сметка за активирање на правата на супервизорот. Карактерите никогаш не се прикажуваат при пишување, не заборавајте да го разгледате ова.
  4. Почекајте да ги преземете сите потребни датотеки.
  5. Инсталирајте го пакетот во системот со командатаsudo dpkg -i - засилен-зависи google-chrome-stable_current_amd64.deb.

Можеби сте забележале дека линкот го содржи само префиксот amd64, што значи дека верзиите за преземање се компатибилни само со 64-битни оперативни системи. Оваа ситуација се должи на фактот дека Google престана да ослободува 32-битни верзии по изградбата на 48.0.2564. Ако сакате да ја добиете токму неа, ќе треба да извршите малку други дејства:

  1. Ќе треба да ги преземете сите датотеки од корисничкото складиште, а тоа се прави преку командатаwget //bbgentoo.ilb.ru/distfiles/google-chrome-stable_48.0.2564.116-1_i386.deb.
  2. Кога ќе примите грешка во резолуцијата на зависност, напишете ја командатаsudo apt-get install -fи сè ќе работи добро.
  3. Алтернативно, рачно додадете зависности прекуsudo apt-get install libxss1 libgconf2-4 libappindicator1 libindicator7.
  4. После тоа, потврдете додавање нови датотеки со избирање на соодветна опција за одговор.
  5. Прелистувачот се стартува со користење на командатаgoogle хром.
  6. Се отвара почетната страница од која започнува интеракцијата со веб-прелистувачот.

Инсталирање на различни верзии на Chrome

Одделно, би сакал да ја нагласам можноста да инсталирам различни верзии на Google Chrome до или изберете стабилен, бета или изгради за развивачот. Сите активности се уште се извршуваат "Терминал".

  1. Преземете специјални клучеви за библиотеки со впишувањеwget -q -O - //dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add -.
  2. Следно, преземете ги потребните датотеки од официјалниот сајт -sudo sh -c 'echo' deb [arch = amd64] //dl.google.com/linux/chrome/deb/ стабилна главна ">> /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list".
  3. Ажурирај системски библиотеки -sudo apt-get update.
  4. Започнете со процесот на инсталација на потребната верзија -sudo apt-get install-google-chrome-stableкаде google-хром-стабилна може да се замени соgoogle-chrome-betaилиГугл-хром-нестабилен.

Google Chrome веќе има вградена нова верзија на Adobe Flash Player, но не сите корисници на Линукс го работат правилно. Ви препорачуваме да го прочитате другиот напис на нашата веб-страница, каде што ќе најдете детален водич за додавање на додаток на системот и самиот прелистувач.

Видете исто така: Инсталирајте Adobe Flash Player во Linux

Како што можете да видите, горенаведените методи се различни и ви дозволуваат да инсталирате Google Chrome на Linux, врз основа на вашите параметри и опции за дистрибуција. Ние силно ве советуваме да се запознаете со секоја опција, а потоа да изберете најпогодни за вас и да ги следите упатствата.

Погледнете го видеото: How to Download and Install Google Chrome On Mac OS X (Мај 2024).