ДОС бутабилен USB флеш драјв

И покрај фактот дека ДОС не е оперативен систем што го користиме денес, сепак може да биде неопходно. На пример, многу водичи за ажурирање на BIOS велат дека сите операции треба да се изведуваат на овој оперативен систем. Значи, пред да имате упатства како да направите бутабилен DOS флеш диск.

Видете исто така: USB флеш драјв за чување - најдобри програми за креирање.

Создавање на бутабилен ДОС флеш-уред со Rufus

Првата опција за креирање на USB диск со DOS, е, според мое мислење, најлесната. За да започнете, ќе треба да преземете бесплатна програма која ви овозможува да креирате разни видови на бутабилни флеш-уреди од официјалниот сајт //rufus.akeo.ie/. Програмата не бара инсталација, и затоа е подготвена за употреба веднаш по симнувањето. Стартувај Руф.

  1. Во полето Уред, одберете го USB флеш-уредот што сакате да го направите бутабилен. Сите датотеки од овој флеш уред ќе бидат избришани, бидете внимателни.
  2. Во полето File System, наведете FAT32.
  3. Наспроти штиклирањето "Креирај бутабилен диск користејќи" ставете MS-DOS или FreeDOS, во зависност од тоа која верзија на DOS сакате да ја извршите од USB флеш-уред. Нема фундаментална разлика.
  4. Не треба да ги допирате останатите полиња, можете само да ја наведете етикетата на дискот во полето "Нова јачина на звук", ако има желба.
  5. Кликнете "Започни". Процесот на креирање на бутабилен DOS флеш-уред, најверојатно нема да потрае повеќе од неколку секунди.

Тоа е сè, сега можете да го подигнете овој USB-уред со поставување на подигање од него во BIOS-от.

Како да се направи бутабилен ДОС флеш диск во WinToFlash

Друг едноставен начин да се постигне оваа цел е да се користи програмата WinToFlash. Преземете го бесплатно од http://wintoflash.com/home/ru/.

Процесот на создавање на бутабилен DOS флеш-уред во WinToFlash не е потежок отколку во претходниот случај опишан:

  1. Стартувај ја програмата
  2. Изберете табулаторот "Напреден режим"
  3. Во полето "Задача" изберете "Креирај диск со MS-DOS" и кликнете на копчето "Креирај"

После тоа, ќе биде побарано да одберете USB-уред што треба да направите да стартувате, а за помалку од една минута ќе добиете USB флеш-драјв за да го подигнете вашиот компјутер до MS DOS.

Друг начин

Па, последниот пат, поради некоја причина, најчесто на руски јазик сајтови. Очигледно, една настава помина низ целиот. Како и да е, на овој начин за мене да создадам бутабилен USB флеш диск од MS-DOS не изгледа оптимално.

Во овој случај, ќе треба да ја преземете архивата: //files.fobosworld.ru/index.php?f=usb_and_dos.zip, која содржи папка со самиот оперативен систем ДОС и програма за подготовка на флеш диск.

  1. Стартувај ја USB Storage Tool (HPUSBFW.exe датотека), наведете дека форматирањето треба да се направи во FAT32, и означете дека планираме да креираме бутабилен USB флеш драјв со MS-DOS.
  2. Во соодветното поле, наведете ја патеката до DOS OS-датотеките (досието во архивата). Стартувај го процесот.

Користење на бутабилен DOS флеш уред

Се осмелувам да претпоставам дека направив бутабилен DOS флеш диск со цел да се подигнете од него и да ја стартувате некоја програма наменета за ДОС. Во овој случај, препорачувам, пред да го рестартирате компјутерот, копирајте ги програмските датотеки на истиот флеш диск. По рестартирањето, инсталирај го подигањето од USB-медија во BIOS, како да го направите ова детално е опишано во упатството: Подигнете го од USB флеш-драјвот до BIOS-от. Потоа, кога компјутерот ќе се подигне во DOS, за да ја стартувате програмата, треба само да го наведете патот до него, на пример: D: / program / program.exe.

Треба да се напомене дека подигнувањето во DOS обично е потребно само за да се извршуваат оние програми кои имаат потреба од ниско ниво на пристап до системот и компјутерски хардвер - трепкање на BIOS-от и други чипови. Ако сакате да започнете стара игра или програма што не започнува во Windows, обидете се со DOSBOX - ова е пооптимално решение.

Тоа е за оваа тема. Се надевам дека ќе ги решите вашите проблеми.

Погледнете го видеото: Bootable USB Drive for installing Windows 7 (Март 2024).