Грешка 0x80070002 во Windows 10, 8 и Windows 7

Грешка 0x80070002 може да се случи при ажурирање на Windows 10 и 8 при инсталирањето или поправањето на Windows 7 (како и при ажурирање на Windows 7 до 10) или при инсталирање на Windows 10 и 8. Апликациите се можни, но тие се почести.

Во овој прирачник - во детали за можните начини да ја поправите грешката 0x80070002 во сите најнови верзии на Windows, од кои еден, се надевам, ќе работат во вашата ситуација.

Грешка 0x80070002 при ажурирање на Windows или инсталирање на Windows 10 преку Windows 7 (8)

Првиот можен случај е порака за грешка кога го надградувате Windows 10 (8), како и во случаите кога надградувате веќе инсталиран Windows 7 до 10 (т.е. започнете со инсталација на 10 внатре во Windows 7).

Прво, проверете дали се работи за Windows Update (Windows Update), за позадина за интелегентни трансфер сервиси (BITS) и за Windows Event Log.

За да го направите ова, следете ги овие чекори:

  1. Притиснете ги копчињата Win + R на тастатурата, напишете services.msc потоа притиснете Enter.
  2. Се отвора листа на услуги. Пронајдете ги услугите наведени погоре и проверете дали се овозможени. Типот на лансирање за сите услуги, со исклучок на Windows Update, е Автоматски (ако е поставен на Disabled, а потоа двоен клик на услугата и го постави саканиот тип на лансирање). Ако услугата е запрена (нема ознака "Running"), кликнете со десното копче врз неа и изберете "Run".

Ако наведените услуги се оневозможени, по нивното стартување, проверете дали е утврдена грешката 0x80070002. Ако тие веќе се вклучени, тогаш треба да ги пробате следниве чекори:

  1. Во листата на услуги, најдете "Windows Update", кликнете со десното копче на услугата и изберете "Стоп".
  2. Одете во папката C: Windows SoftwareDistribution DataStore и избришете ја содржината на оваа папка.
  3. Притиснете ги копчињата Win + R на тастатурата, напишете cleanmgr и притиснете Enter. Во прозорецот за чистење дискови што се отвара (ако ви биде побарано да изберете диск, одберете го системот еден), кликнете "Отстрани системски датотеки".
  4. Означете ги датотеките за надградба на Windows, и во случај на ажурирање на вашиот сегашен систем на новата верзија, одберете ги датотеките за инсталирање на Windows и кликнете OK. Почекајте чистење да заврши.
  5. Започнете ја услугата за Windows Update повторно.

Проверете дали проблемот е исправен.

Дополнителни можни дејства во случај на проблем при ажурирање на системот:

  • Ако во Windows 10 сте користеле програми за да го оневозможите snooping, тогаш тие може да предизвикаат грешка, блокирање на потребните сервери во датотеката на домаќините и во Windows Firewall.
  • Во контролната табла - Датум и време, проверете дали е поставена точната датум и време, како и временската зона.
  • Во Windows 7 и 8, ако се појави грешка при надградба на Windows 10, можете да се обидете да создадете параметар DWORD32 со име AllowOSUpgrade во регистарот дел HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Microsoft Windows CurrentVersion WindowsUpdate OSUpgrade (самата партиција исто така може да недостасува, креирајте ја ако е потребно), поставете ја на 1 и рестартирајте го компјутерот.
  • Проверете дали прокси серверите се овозможени. Ова можете да го направите во контролниот панел - својства на прелистувачот - табулаторот "Поврзувања" - копчето "Мрежни поставки" (сите ознаки за означување треба да се отстранат, вклучувајќи го и "Автоматското откривање на поставките").
  • Обидете се да ги користите вградените алатки за решавање проблеми, видете Решавање на проблеми на Windows 10 (во претходните системи има сличен дел на контролниот панел).
  • Проверете дали грешката се појавува ако користите чист багаж на Windows (ако не, тогаш тоа може да биде во програмите и услугите на трети лица).

Исто така може да биде корисно: надградбите на Windows 10 не се инсталирани, корекција на грешки при испраќање на Windows Update.

Друга можна грешка 0x80070002

Грешка 0x80070002, исто така, може да се појави и во други случаи, на пример, за време на отстранување на проблеми, при подигнувањето или инсталирањето (ажурирање) на Windows 10 апликациите за чување, во некои случаи кога се стартува и се обидува автоматски да се врати системот (обично Windows 7).

Можни опции за акција:

  1. Проверете го интегритетот на системските датотеки на Windows. Ако се појави грешка за време на стартувањето и автоматско решавање на проблеми, тогаш обидете се да влезете во безбеден режим со мрежна поддршка и да го сторите истото.
  2. Ако користите апликации за "да го оневозможите сенкирањето" на Windows 10, обидете се да ги оневозможите нивните промени во датотеката на домаќините и заштитниот ѕид на Windows.
  3. За апликации, користете ги интегрираните проблеми за решавање на Windows 10 (за продавницата и апликациите одделно, исто така, бидете сигурни дека услугите наведени во првиот дел од овој прирачник се овозможени).
  4. Ако проблемот се појави неодамна, пробајте да користите точки за обновување на системот (упатства за Windows 10, но на претходни системи, истото).
  5. Ако се појави грешка при инсталирање на Windows 8 или Windows 10 од USB флеш драјв или диск, додека Интернетот е поврзан за време на инсталацијата, обидете се да се инсталирате без Интернет.
  6. Како и во претходниот дел, проверете дали прокси серверите не се овозможени, а датумот, времето и временската зона се поставени правилно.

Можеби овие се сите начини да ја поправите грешката 0x80070002, која можам да ја понудам во сегашно време. Ако имате поинаква ситуација, детално наведете во коментарите точно како и по која се случи грешката, ќе се обидам да помогнам.

Погледнете го видеото: Fix Windows Update Error 0x80070002 in Windows 1087 2019 Tutorial (Мај 2024).